rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyós termésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését.
    Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának daganatos megbetegedések elleni hatása jelenős.

    Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női betegségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.
    A rendívül értékes hatóanyagokat tartalmazó szederlevélből teát főzhetünk, melynek salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása van. A szederlevéltea kiválóan gyógyítja a vashiányos vérszegénységet. Gyulladásgátló hatása mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jelentős. Gargalizáló és öblögető szerként a száj nyálkahártyájának betegségeit és az ínygyulladást gyógyítja. Légúti betegségek gyógyításában is hatásos. Ülőfürdőként is alkalmazható aranyérbetegség gyógyítására.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

    A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.

  • Stangli álomdiéta módra

    A stanglinak számtalan változata létezik: köményes, diós, sajtos, mézes, és még sorolhatnám... lehet próbálkozni, új ízekkel kísérletezni!

    Nyugodtan elkészíthetõ elõre is, és egész héten eszegethetünk belõle. Nálunk még aznap el szokott fogyni, mivel isteni finom, és elég nehézkes abbahagyni.

    Jó étvágyat kívánok az egészséghez:
    Dr. Csábi Bettina

  • A sajtban is vannak probiotikumok, amelyek kivédik az immunrendszer elöregedését

    A probiotikus baktériumokról már jó ideje tudjuk, hogy erõsítik az immunrendszert. A Turku-i Egyetem kutatói most azt fedezték fel, hogy a sajtok is tartalmazzák ezeket a hasznos baktériumokat.

    Dr. Fandi Ibrahim, a finn egyetem kutatásának vezetõje azt mondja, hogy a probiotikumot tartalmazó sajtok mindennapos fogyasztása képes megbirkózni az immunrendszer korral járó romlásával, elöregedésével.

  • Chips helyett étcsokit a gyerekeknek!

    A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának fõorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit. A gyermekgyógyász táplálkozástudós szerint csupán a gyerekek egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt. Szamosi Tamás az InfoRádiónak elmondta: önmagában akkor lehet táplálkozásfüggõ az elhízás, ha a gyerek naponta két kilogramm csokoládét eszik meg, de az, hogy elfogyaszt egy szelet csokit, inkább jót tesz neki.

  • A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

    London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

    Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

    Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminõsítést a nápolyi pizza. A meghatározott térségbõl származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülõ ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minõségi garanciát is jelent.

  • Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!

    Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!Nemcsak jóllakottabbnak érezzük magunkat az avokádótól, de a vércukorszintet is szinten tartja. Már egy fél avokádó elfogyasztása segíthet abban, hogy ebéd után kevesebbet nassoljunk. Az avokádó fogyasztása hozzájárul a telítettség érzésének kialakulásához, javítja a vércukor-egyensúlyt és az inzulinrezisztenciát, hosszú távon pedig koleszterinszint-csökkentő hatása is van a benne található jótékony zsírsavaknak köszönhetően. A most megjelent tanulmány szerint pedig arra is jó, hogy ebéd után kevésbé legyünk éhesek.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

  • Hogyan grillezzünk?

    Élelmiszer-biztonsági tanácsok grillezéshez

    Budapest - A nyár a szabadba történõ étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendõ fortélyokat. Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdõdik. Érdemes jó minõségû, lehetõleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dõ alatt is készülnek el.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

  • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

    Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • Bodza: lekvár és szörp

    Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

    Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

  • A liszt, és amit tudni kell róla

    Ne õrlõdjünk azon, ha nem lett elég kemény a nokedli, laza a gombóc, tartós a házi kenyér. Ugyanis minden ételhez a megfelelõ liszt dukál, amiket jól megválasztva egyúttal az egészségünket is szolgálhatják.

    Hazánkban az élelmiszer-vásárláskor, így a kenyér esetében is a minõség a legfontosabb szempont – ez derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésébõl. A vevõk csaknem azonos mértékben tartják szem elõtt, hogy az adott termék tartósítószerektõl, mesterséges ízesítõktõl és színezékektõl mentes legyen.

  • Tejet minden nap!

    Sportolók és dietetikusok kedvenc vitatémája. Maradjunk annyiban, hogy aki túlsúlyos, elhízott, NE igyon tejet rendszeresen. Nem megfelelõ a tejben lévõ tápanyagok minõsége, és az arányuk sem.

    1 dl tej tartalma: 3g fehérje, 4,5g szénhidrát (vagyis tejcukor), 1-5g zsír (ez terméktõl függ). A tejben található cukor mennyiségét nemigen csökkentik, ellentétben a zsírtartalommal. Ne dõlj be a reklámoknak, az alacsony zsírtartalmú termék még nem biztos, hogy diétás is. A joghurtoknál hasonló a helyzet, szinte mindegyik tartalmaz cukrot.

  • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

    Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

  • Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthetõ a rákkockázat

    London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

    26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...