rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Zsírégetés ananásszal

  • Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

    Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, gyümölcssavak és enzimek – harmincdekányi ananász fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. Ráadásul rengeteg íncsiklandozó finomság is készíthető belőle.

    Az ananász jótékony hatása:

    - A C-vitamin, a gyümölcssavak és az enzimek javítják a zsírégetést, ezzel elősegítik a fogyást.
    - A béta-karotin, a cink, a magnézium és a mangán az immunrendszert tartja jó állapotban.
    - A B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs rendszeres fogyasztója kiegyensúlyozottnak érzi magát

    Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a "mérleg nyelvét", kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

    A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • A sztapacska - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol (leginkább az utak melletti Motorestekben, illetve a kempingek Koliba nevû vendéglátóhelyein) kapni sztrapacskát pár koronáért. Kérdés azonban, hogy mire is fáj a fogunk. A sztrapacska (szlovákul: strapaèky) népies kifejezés, mint például a „magyar” sárma vagy szárma a töltött káposzta helyett. A magyarul sztrapacskaként ismert étel felvidéki megfelelõje a szlovák környelvben bryndzové halu¹ky (ejtsd: brindzovje haluski), azaz juhtúrós galuska.

  • Mit tegyen a kövér gyermek?

    Nehéz a kövér gyerekek élete.

    Nem öltözhet úgy, ahogy szeretne, ügyetlenül mozog a tornaórán, és társai gúnyolódásai miatt visszahúzódóvá válik az iskolában. Elszigeteltségében egyetlen öröme marad: az evés. Az ördögi kör bezárul. Az elhízás ellen a következetes szülõi magatartás és az életmódváltás a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás bevezetése mellett fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, mozogjon. Sok szülõ hormonzavarra gyanakszik, ám ez a legritkább ok – mondja a szakember. A bûnös a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás, a sok cukros ital (üdítõk), a napköziben elköltött ebéd után, esténként a második nagy étkezés.

  • Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

    London - A gyorsan, teltségig étkezõ emberek háromszor nagyobb valószínûséggel szednek túlsúlyt magukra - állítják japán kutatók a British Medical Journal címû brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában.

    A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történõ, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.

    Az Oszakai Egyetem kutatói tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy nem csak az számít, mennyit és mit eszünk, hanem az étkezés stílusa, sebessége is befolyásolja az elhízás esélyét.

  • Mérgezõ ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?

    Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióra tehetõ a pollenallergiások száma. Hat százalékuk, tehát körülbelül 120 ezer beteg küzd a keresztallergiával - állítja Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont szakorvosa. A gyógyítás legjobb esélyét az immunterápia kínálja.

    Az allergiával küzdõk egy része tapasztalhatja, hogy panaszai az allergiás szezonban akkor is erõsödnek, ha nem emelkedik a pollen-koncentráció a levegõben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll.

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

    Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

  • A wellness-életfilozófa

    Testünk és lelkünk felüdülésre szomjas, regenerálódásunkat a hozzánk illõ pihenési forma kiválasztásával, és a pihenésre való ráhangolódással érhetjük el. Gyógyírként hat a stresszes, fárasztó hétköznapokra, egy megfelelõ helyen eltöltött wellness hétvége. A wellness életfilozófa szerint ûzzünk ki minden gondot a fejünkbõl, hogy ez a pár nap a legfontosabb dologról szóljon: az egészségünkrõl. A pihenésen és a nyugalmon kívül találjuk meg a magunkban a harmóniát. Vegyük figyelembe, hogy az ellazulás receptje személyenként más és más.

  • A pezsgõ nõies és nem hízlal

    A francia nõk is egyre jobban kedvelik a rosé pezsgõt. A pezsgõfogyasztás mindenütt megnõtt, ahol felbukkant A francia nõk nem híznak el címû kötet - a szerzõ ugyanis a világ egyik leghíresebb francia pezsgõjének amerikai forgalmazója. A magyar könyvpiacon is nagy sikert aratott a vékony kis kötet, amelynek Mireille Guilliano a szerzõje. Eszerint mindent lehet enni - sajtot, csokoládét, libamájat - csak éppen mértékkel, és az sem mindegy persze, hogy mikor. No meg arról, hogy mindenhez kiváló egy pohár jó minõségû pezsgõ.

  • A szerencse-sütemény története

    Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmû, másszor titokzatos.

    A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott. Ebben az idõben hagyományos lótuszdiópasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.

  • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

    A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

  • Halászlé, vagy halpaprikás?

    A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.

    1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevû étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika azaz a "törökbors", és a vöröshagyma.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • Reggelizési szokások Magyarországon

    A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

    A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

  • Szilva: A mi gyümölcsünk

    Hogyan dolgozták fel hagyományosan a szilvát? A népi konyha igen leleményes módszereket és eszközöket hagyott ránk.

    A szilva legõsibb és legtermészetesebb tartósítási eljárása az aszalás. A tûzrakás feltalálása óta az õsember ezzel a módszerrel tette a téli tárolásra alkalmassá a datolyát, a fügét és a szõlõt is. Kezdetben a Nap melegével aszaltak, késõbb egyszerû aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tûzhely sütõjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából.

  • A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletes

    A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletesTevékeny, de ülő foglalkozást végzők ideális eledele: lédús, kevés kalóriát tartalmaz, de különleges, üde íze miatt fogyasztása igazi élmény. Könnyen emészthető, így a zsúfolt, stresszes munkanapokon az egyik legjobb éhségcsillapító. Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

    Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

    A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.

  • Mûízûek és gyenge minõségûek a dobozos pudingok - fõzz magad finom pudingot!

    Budapest - Mi van a dobozos pudingokban? Mint a Kosár fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata során kiderült, rengeteg olyan anyag, amelyre nincs a szervezetnek szüksége. Ráadásul a puding egyszerû étel, amely rövid idõ alatt, házilag is elkészíthetõ - hívják fel e kissé elfeledett tényre a figyelmet a fogyasztóvédõk.

    A kereskedelmi forgalomban lévõ dobozos kész pudingok ugyanakkor népszerû élelmiszerek, hiszen könnyen szállítható reggelik, uzsonnák, desszertek, ezért a felnõttek és a gyerekek egyaránt kedvelik.

  • Egyre egészségtelenebbek az otthon elkészített ételek

    Növekvõ kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezûleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál.

    Ma már szinte fölösleges a tûzhely fölé görnyedve több órát robotolni azért, hogy ízletes - és tudomásunk szerint a gyorsételeknél egészségesebb - fogásokat szolgáljunk fel családtagjainknak, ugyanis az elmúlt években jelentõsen megnövekedett a saját kezû elkészítésre váró receptek kalóriatartalma.

  • Egyre több fiatal kap bõrrákot

    Szeretünk órákig napozni, szépen lesülni, nagyokat úszni. De ilyenkor nyáron érezzük leginkább a bõrrák fenyegetését is, amelynek leghatékonyabb megelõzése még mindig a fényvédelem és a rendszeres vizsgálat. Úgy tûnik idén késik a nyár, de semmi kétség, elõbb utóbb beköszönt a verõfényes idõ. A napozástól elszokott bõr védelme a hosszúra nyúlt tél és tavasz után még nagyobb figyelmet igényel. A káros hatásokat a fényvédõ krémek segítenek megelõzni. Ezek a készítmények azonban csak részben nyelik el a sugarakat s nem helyettesítik teljes egészében a napozáshoz szükséges óvintézkedéseket sem.

  • Spanyol konyha

    Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemzõ ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.

    Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának fõleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.