2024.04.16. - Csongor

A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellen

A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellen
A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellenAzoknál, akik rostdús teljes kiőrlésű magvakban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb valószínűséggel jelentkezik cukorbetegség vagy szívbetegség - áll egy, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság megbízásából elvégzett metaelemzésben. A Társaság állásfoglalása szerint a rostdús magvak fogyasztása és a csökkent betegségkockázat között "gyenge összefüggés" mutatható ki, a legerősebb hatást a gabona eredetű rostok esetében írták le. Rostdús gabonafélének számítanak egyes reggelizőpelyhek és pékáruk, továbbá a barna rizs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"A rosttartalom lehet az egyik magyarázat a teljes kiőrlésű gabona jótékony hatásaira" - magyarázta Lu Qi, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Qi és munkatársai összesen 80 tanulmányt néztek át, amelyek a teljes kiőrlésű magvak és korpák cukorbetegségre, szívbetegségre és elhízásra gyakorolt hatását elemezték és megállapították, hogy a legtöbb rostdús gabonát, teljes kiőrlésű magot és korpát fogyasztóknál 18-40 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség, 22-43 százalékkal a stroke és 14-26 százalékkal a szív-érrendszeri betegségek kockázata. A rostdús gabonafélék fogyasztása ezen felül az alacsonyabb testsúllyal is összefüggött, azonban ez a hatás csekély volt.
Mivel egy vizsgálat során sem véletlenszerűen határozták meg, ki mennyi teljes kiőrlésű gabonát fogyasszon, nem bizonyítható, hogy maga a rost segít megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget, azonban egy nagy léptékű, hosszú távú tanulmány számos akadályba ütközik. "Lehetséges, hogy a rostdús gabonát fogyasztók tovább érzik jóllakottnak magukat, ezért kevesebbet esznek és soványabbak maradnak" - vélekedett Teresa Fung, a bostoni Simmons College dietetikus kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban. "Az is előfordulhat, hogy a sok rostdús gabonát fogyasztók más egészséges szokásokkal is rendelkeznek."
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!