rss
  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

    Az alma, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, mandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.

    A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Megtalálható ezért hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.

    A sárgabarackmag-olaj kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Ha valamilyen okból nem jut elegendő kén szervezetünkbe, a haj elvékonyodik, a köröm pedig törékennyé válik. A haj és köröm szépségének, valamint a bőr fiatalságának megőrzése érdekében tehát fogyasszunk rendszeresen sárgabarackmag-olajat!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

    A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

    Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

  • Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsán

    Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsánMég ma is kevesen ismerik és fogyasztják a padlizsánt. Pedig a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet – Indiából származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom. Több elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, török paradicsom, padlizsán stb. Magyarországon elsősorban padlizsánként ismerik. Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.

  • Ananásszal az egészségért

    Ananász - gazdag vitaminforrás és fehérjebontó

    Ezzel kapcsolatban ismeretes egy tévhit. Mégpedig az, hogy a gyümölcs friss húsában megtalálható hatóanyag a bromelin enzim, zsírégetõ hatással rendelkezik, azonban annál értékesebb fehérjebontó képessége. Magas rosttartalma miatt az ananászt ─ tévesen ─ negatív kalóriaként is említik, feltételezve, hogy szervezetünk a szívós rostokkal vívott küzdelem során több energiát használ fel, mint az ízletes növénybõl származó kalóriamennyiség.

  • A sovány tej finom és védi a vesét is!

    Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Tejet minden nap!

    Sportolók és dietetikusok kedvenc vitatémája. Maradjunk annyiban, hogy aki túlsúlyos, elhízott, NE igyon tejet rendszeresen. Nem megfelelõ a tejben lévõ tápanyagok minõsége, és az arányuk sem.

    1 dl tej tartalma: 3g fehérje, 4,5g szénhidrát (vagyis tejcukor), 1-5g zsír (ez terméktõl függ). A tejben található cukor mennyiségét nemigen csökkentik, ellentétben a zsírtartalommal. Ne dõlj be a reklámoknak, az alacsony zsírtartalmú termék még nem biztos, hogy diétás is. A joghurtoknál hasonló a helyzet, szinte mindegyik tartalmaz cukrot.

  • A sztapacska - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol (leginkább az utak melletti Motorestekben, illetve a kempingek Koliba nevû vendéglátóhelyein) kapni sztrapacskát pár koronáért. Kérdés azonban, hogy mire is fáj a fogunk. A sztrapacska (szlovákul: strapaèky) népies kifejezés, mint például a „magyar” sárma vagy szárma a töltött káposzta helyett. A magyarul sztrapacskaként ismert étel felvidéki megfelelõje a szlovák környelvben bryndzové halu¹ky (ejtsd: brindzovje haluski), azaz juhtúrós galuska.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • Az elhízás mozgásterápiája

    Dr. Jákó Péter

    Az elhízás kialakulásában számos tényezõ játszhat szerepet (genetikai hajlam, hypothalamikus szindrómák, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatása, stb.), azonban az esetek döntõ többségében mégis az étrend szerepével, valamint a rendszeres testedzés hiányával magyarázható, hogy az obesitas prevalenciája világszerte növekvõ tendenciát mutat.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott

    A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ mennyiségû élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent.

    Nagyon jó rostforrások a teljesértékû, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiõrlésû kenyerek, emiatt is érdemes ezeket elõnyben részesíteni. Szintén fontosak a tengeri halak. Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendõ mennyiségben történõ fogyasztásuk számos elõnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából.

  • Néhány korty egészség

    Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

    Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.

  • Hússal, vagy hús nélkül egészségesebb az élet?

    Egészséges a hús megvonása? Teljesen le kell róla mondani vagy elég, ha idõnként tisztítókúrát tartunk? Mennyire veszélyesek a radikális tisztítókúrák?

    A vegetáriánus étrend és a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtök egészségre gyakorolt hatásai körül sok vita alakult ki. Kutatások szerint a húsmentes táplálkozással több betegség – így a cukorbetegség, szívpanaszok és elhízás – kialakulásának kockázata csökkenthetõ, emellett a daganatos megbetegedések elõfordulása is visszaszorítható.

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • 5 étel a mellrák ellen

    A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

  • Saláták

    A magyar konyha kevés zöldség- és fõzelékfélét használ fel, különösen nyers formában. Azt a néhány salátát, amelyet kedvelünk, legtöbbször úgy készítjük el, hogy értékes anyagaik jelentõs része veszendõbe megy. Leforrázzuk, forró zsírban átforgatjuk, vagy lesózzuk és kicsavarjuk, mielõtt elkészítenénk. Márpedig a saláta üde, friss ízével, szép színével igen alkalmas arra, hogy étkezésünk bevezetõjeként felkeltse, illetve fokozza az étvágyat ...

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • Milyen egy egészséges vacsora?

    Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyû bûnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belõlük. Csokoládé, vörösbor, tészta, sajtok, húsok - valamennyi szóba jöhet egy romantikus vacsoránál. De mennyire egészségesek?

  • Gyümölcsborverseny volt Rudabányácskán

    Rudabányácska - Ribizlibõl, berkenyébõl, szederbõl és egyéb, nem feltétlenül bornak szánt gyümölcsökbõl készült borok vetélkedtek a hét végén a különben szõlõboráról is híres zempléni térségben, a történelmi Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Rudabányácskán.

    Kozma István, a rendezvényt szervezõ Szépbánya Egyesület szóvivõje elmondta szerkesztõségünknek, hogy egy feketeberkenyébõl készült bor bizonyult a legnépszerûbbnek, de igazi kuriózumnak számított a csicsókabor is.