rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak ki

  • Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak kiAmikor valaki inkább a növényi eredetű ételek fogyasztása mellett dönt, vigyáznia kell arra, hogy kerülje az egészségtelen és hizlaló ételeket, mint a csokoládé, a péksütemények, a sajtos pizza, stb. Fontos, hogy tisztában legyen vele, mely tápanyagokra van szüksége szervezetének. A fehérje fontos része a napi étrendnek, a nők számára 45, a férfiak számára 55 mg az irányadó napi beviteli érték. Megtalálható a hüvelyesekben, a babban, a lencsében, a borsóban, a tojásban, a tejben, a sajtban, a joghurtban, a diófélékben és egyéb magvakban.

    Vas és cink:

    A vérnek szüksége van megfelelő mennyiségű vasra, ráadásul a vegetáriánus étrend számtalan lehetőséget kínál. Mivel a cinket a szervezet nem tárolja, elengedhetetlen, hogy azt étellel vigye be szervezetébe. A zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak. Emellett fogyasszon gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonát.

    Kalcium:

    Az erős csontozat kulcsa a kalcium. A brokkoli, a kelkáposzta mellett megtalálható a tengeri zöldségekben, valamint a tejtermékekben: tejben, sajtban, joghurtban.

    B12 vitamin:

    Különösen azoknak a veganoknak ajánlott, akik nem esznek tojást és tejterméket sem. A szója, a tengeri zöldségek szintén tartalmaznak B12 vitamint.

    Esszenciális zsírsavak:

    A szervezetnek szüksége van minőségi zsírra, különösen a zsírban oldódó vitaminokhoz (A,D, K, E), amelyek fontosak a koleszterinszint szabályozásához és a szív egészségének megőrzéséhez. Ezek jó forrása az extra szűz olivaolaj, a szezámolaj, a kókuszolaj és az omega3 zsírsavak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Természetes C-vitamin forrás

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

  • 5 élelmiszer, amely megszépít

    Amikor a bõrápolási rituálékról van szó, az egészséges étrend is segít. Bõrünk csúcsformában lehet tõle, és bizonyos ételekkel célzottan lehet harcolni egy-egy probléma ellen. Íme 9 étel, ami segít abban, hogy ragyogyó és egészséges legyen a bõrünk. 1. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

    A bõr egészségéhez alapvetõen fontos az A-vitamin, ami segít a sejtek helyreállításában. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a natúr joghurt, nagyszerû A-vitamin források, ugyanúgy, mint a máj, a brokkoli, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót és a kelkáposzta.

  • Kreatív reggelik gyerekeknek

    Kreatív reggelik gyerekeknekA legegyszerűbben úgy bírhatjuk rá a gyermekeket az általuk nem kedvelt ételek elfogyasztására, ha az étkezést is játékká varázsoljuk. A 4 gyermekes Anne Widya szerint nagyon fontos a tálalás egy gyermek esetében, éppen ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartja, ha vidám formákat vagy rajzfilmfigurákat formázunk az élelmiszerekből. Egy vidám kis állatfigura a tányéron és máris megjön még a legválogatósabb gyermek kedve is az evéshez! Nézzétek ezeket a bájos ételkölteményeket! Próbáljátok ki ti is otthon!

  • Itt az eperszezon!

    Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.

  • Egészségtelen anyagok a sültekben?

    Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hõmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érmûködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet - jelent meg a Diabetes Care c. folyóiratban. "A káros anyagok hatása csak idõleges, azonban idõvel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetõje.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • Fogyj kényelmesen, szõlõvel!

    A szõlõ igazi csodaszer. Sok betegség természetes ellenszere - akár mazsola, szõlõlé, bor vagy szõlõmagolaj formájában. Segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nyáron felszedett plusz kilóktól is. A nyárra készülve még sokan belehúztunk a diétába, hogy jól, jobban álljon a bikini… Aztán jöttek a könnyû esték, finom falatok, pihentetõ szabadságok. A mérleg nyelve pedig újra ugyanott vagy még feljebb van, mint korábban. Ideje tenni valamit. A legkönnyebben, legegyszerûbben és legfinomabban szõlõvel szabadulhatunk meg a plusztól.

  • Vitaminok és a szem

    Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Amit a vajról tudni kell

    A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is (ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk).

    A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. A XX. század végén kutatásokra alapozva megítélése kedvezõtlenebbé vált, felelõssé tették a vér koleszterinszintjének emeléséért, ezért (és versenytársához képest magasabb ára miatt) népszerûsége visszaesett.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

    Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

    A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • Natúr joghurtokat teszteltünk

    A boltok polcai roskadoznak a különbözõ típusú joghurtoktól, és ez az állítás akkor is igaz, ha csak a natúr változatokat vesszük figyelembe - viszont kevesen vannak tisztában azzal, milyen a minõségi joghurt íze, textúrája, vagy van-e különbség az oltóanyagként használt hangzatos nevû baktériumok között. Kedveljük a joghurtot, különösen a natúr típust, ezért úgy döntöttünk, összevásárolunk néhány típust a különbözõ árkategóriákból, és megversenyeztetjük õket, közben pedig mindent leplet lerántunk a fehér, savanykás finomságról.

  • Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánó

    Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánóAz oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie. Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.

  • Rákot okoz a vörös hús?

    A brit húsipar és a Rákkutatási Világalap (WCRF) szakértõi között régóta folyik a vita a vörös húsok rákkeltõ hatásáról. De vajon mi az igazság? Valóban vastagbélrákot okozhat a hústermékek fogyasztása?

    A WCRF szakértõi szerint a finomított vörös húsból készült termékek fogyasztása bizonyíthatóan növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínûségét, ezért a fogyasztóknak azt ajánlják, tartózkodjanak a kolbászok és steakek fogyasztásától.

  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

    Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

  • Elkezdõdött a grill idõszak

    Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

    A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.