2024.04.18. - Andrea, Ilma

A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban

A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban
A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásbanNapjainkban óriási a választék dobozos gyümölcslevekből. Ám sokan egészségtudatosságból az adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes, száz százalékos termékeket részesítik előnyben. Manapság frissen préseltnek nevezzük azokat a leveket is, amelyeket nem gyümölcspréssel, hanem gyümölcscentrifugával állítunk elő. A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban, de napi egy-két pohárnál többet nem érdemes fogyasztani belőlük, hiszen energiatartalmuk magas. A szomjat továbbra is inkább vízzel kell oltani.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A különbség az elkészült levek rosttartalmában van. Rostmentes lére akkor lehet szükség, ha az emésztőrendszer teljes tehermentesítést igényel. A préseléssel, turmixolással nyert levekben bőven találhatók rostok, amelyek az egészséges bélműködés szempontjából fontosak.

Ha igazán egészséges leveket szeretne készíteni, esetleg léböjtkúrára vállalkozik, akkor a nyersanyagokat biopiacon érdemes beszerezni. A gyümölcsöket-zöldségeket alaposan mossa és hámozza meg, és a jobb ízhatás kedvéért nyugodtan keverje a különféle hozzávalókat. Nagyon finom például a cékla almával, az ananász körtével vagy a sárgarépa almával.
Fontos, hogy a leveket mindig frissen készítse olyan mennyiségben, amennyi egyszerre elfogy, mert a vitaminok nagy része az oxigén hatására elbomlik, így a termék sokat veszít értékéből. Három közepes almából vagy négy sárgarépából és egy céklából nyerhet ki egy pohár levet.

A testünk szó szerint úgy működik mint egy gyümölcsfacsaró. Mikor gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, a testünk megemészti őket, úgy hogy kivonja a gyümölcslevét, azért hogy hozzájusson a tápanyaghoz. A test ezután a fennmaradó rostokat a belekbe küldi. Mi azonban a facsaró által kinyerjük a gyümölcs levét, így könnyebbé tesszük a szervezet számára a tápanyaghoz való hozzájutást, ezután a testnek nem kell már felbontania a gyümölcsöt vagy a zöldséget.

Talán azt gondolja a 100% os ipari gyümölcslevekből is megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz juthat. De nagy különbség van a kettő között, nem számít mekkora mennyiséget fogyaszt el. Csak a friss gyümölcslé igazán friss és élő enzimekkel teli, amire a szervezetnek szüksége van és segít annak. A gyümölcs és zöldséglevek amiket palackokban vagy dobozokban vásárol, pasztörizálva vannak. A magas hőmérséklet amivel a pasztörizálás jár, elpusztítja az egészséges tápanyagokat és vitaminokat a gyümölcslében.


A friss gyümölcslé által hozzájutunk ásványokhoz, alapvető zsírsavakhoz, vitaminokhoz, fehérjékhez és szénhidrátokhoz csak néhányat említve. Ez mind szükséges a jó egészséghez és emellett sok energiát és kicsattanó egészséget biztosítanak, csökkentik a betegségek kockázatát és megerősítik a csontjainkat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!