2024.03.19. - József, Bánk

A világ egyik legegészségesebb alapélelmiszere: a rizs

A világ egyik legegészségesebb alapélelmiszere: a rizs
A világ egyik legegészségesebb alapélelmiszere: a rizsA rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. A világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Vannak benne szénhidrátok, fehérjék, zsír, ásványi anyagok, vitaminok és ballasztanyagok. A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ásványi anyagok közül a magnéziumot kell kiemelni, a vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminokat. Zsírt keveset tartalmaz, így alkalmas a zsírszegény, koleszterinmentes ételek készítéséhez. A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján.

A betakarítás után a tovább tisztított, csiszolt szemekből nyerik a fehérrizst. A barnarizsen rajtahagyják az értékes tápanyagokat tartalmazó héjat. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje. Mivel komplex szénhidrát, az energia, ami a rizsben található, eltárolható az izomzatban, szükség esetén viszont könnyen felhasználható. A gluténmentes diétára szorulóknak a rizs proteinje a lehető legjobb étel, más fehérjeforrásokhoz viszonyítva.
A rizs fehérjéje mentes az allergénektől, amik viszont másban, mint például a szójában, tojásban, tejben, élesztőben, gabonákban megtalálható. Gazdag aminosavakban, amelyekről kutatások során kiderült, hogy összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. Az anyatej pedig, mint tudjuk, a Föld egyik legtáplálóbb étke.

Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez. Olyan mesterséges eljárásokat is alkalmaznak, amelyekkel a természetes proteint ki lehet vonni a rizsből. Így számos táplálékkiegészítőt készítenek. A rizs proteinjéből készült koncentrátumok számos fontos esszenciális aminosavat tartalmaznak, így hisztidine-t, leucine-t, lysine-t.
Mindezek mellett még nagyon hatékony antikarcinogén is a rizs, rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” zsírokat. Két alapvető rizs létezik – barna és fehér rizs. A barna rizs a természetes, az őrlése során csupán a külső hüvelyt távolítják el. Ha tovább őrlik, és a csírát és a héjat is elvonják – fehér rizs lesz a végeredmény.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!