rss
  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

  • A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

    A répa béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. A legújabb kutatások szerint a béta-karotin gátolja a tumorok kifejlõdését, különösen a tüdõrákot és a hasnyálmirigyrákot.

    A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitûnõ. Sárgarépaleves még csecsemõknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregûzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.


    Már mindenki hallott már róla, hogy ha sárgarépát fogyasztunk napozás elõtt, szebb és tartósabb barna színt szerezhetünk. Úszás után, napozás közben, amikor amúgy is fontos a folyadékpótlás, igyunk répalevet is tartalmazó üdítõt.

    A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa fõzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a fõzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetõbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

    Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belõle salátát, fõzeléket, de még ízletes desszertet is!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem hízunk el, ha lassan eszünk?

    Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezõasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tûnik, õk már régóta tudnak valamit.

    Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethetõ vissza.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Veszélyes táplálékkiegészítõk

    A multivitaminok, izomfejlesztõ szerek és egyéb táplálékkiegészítõk eladása az Egyesült Államokban a forgalmazóknak évi 23 millárd dollár hasznot hoz: a természetes eredetûnek mondott anyagok forgalma a leggyorsabban fejlõdõ üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás.

    Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintõ közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

  • Szupertáplálék tápiókából - vége a világot fenyegetõ éhinségnek?!

    Róma - A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítõjébõl készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.
    A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítõtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az õslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belõle.

  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

    Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

  • A kávéivás nem egészséges?!

    Egyetlen koffeinnel teli presszókávé is árthat a szívnek...

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata. A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A megszületett eredmények magukért beszélnek!

  • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

    Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

    A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

    A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

  • Jobban szereted az érdekesebb éttermeket?

    A világ legeredetibb éttermei

    Canberra - Egyre inkább divatba jönnek a szokatlan éttermek - így van már nudistavendéglõ és jeges étterem is.

    A világ legeredetibb éttermeit a News.com.au címû ausztrál hírportál gyûjtötte csokorba. Az összeállítás szerint immár három éve üzemel New Yorkban a Clothing Optional Dinner, ahol csupán a felszolgálók lehetnek felöltözve. A vendégek viszont a maguk természetes mivoltában mutatkoznak meg, s hogy a személyi higiénián sem essen csorba, mindenki a saját egyéni ülõpárnáján foglal helyet.

  • Alacsony zsírtartalmú tej és margarin - vigyázzunk velük

    Legalábbis ha gyermeket szeretne. Egyre több az olyan kutatás, mely azt vizsgálja, az egyes élelmiszereknek milyen negatív hatásai lehetnek a szervezetre. És néhánynál azt találták, hogy meddõséget okoz. Az alacsony zsírtartalmú tej. Egy nyolc éven keresztül folytatott amerikai kutatás szerint azoknak a nõknek, akik teherbe szeretnének esni, sokkal jobb választás a magas zsírtartalmú tej, joghurt és egyéb tejtermék, mint a zsírszegény fajták.

  • A sárgadinnye

    A sárgadinnye (Cucumis melo) egynyári növény, hajtásrendszere leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Szára erõsen bordázott és serteszõrökkel borított. A növény kabaktermését fogyasztjuk, amely leggyakrabban gömb, lapított gömb, ovális vagy tojásdad alakú, felszíne pedig bordázott és érdes.

    A termés héja befelé haladva fokozatosan gyümölcshússá válik, melynek legmélyén a növény magjai találhatók. Ha jó a dinnye, annak érzõdik jellegzetes dinnye illata, és az íze... hmmmm... mézédes!

  • Együnk, hogy jól látók legyünk!

    A látásunk is hatékonyan erõsíthetõ, ha a megfelelõ ételekkel ójuk szemünk egészségét! A látás megõrzésében fontos szerepet játszik számos vitamin, és étel. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor szemünk egészségéért és erejéért is teszünk! Igen fontos szerepe van az A vitaminnak, illetve elõanyagának a béta-karotinnak, ami többek között a répában is megtalálható. A répaevés tehát jót tesz a szemünknek, és bõrünk állapotának is.

  • Szilvagombóc torta, az ország tortája

    A Szilvagombóc (tévesen több helyen szilvásgombóc jelent meg) torta lett Magyarország Tortája 2010-ben, amely 2 napig készült.

    A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén negyedik éve választja meg pályázat útján az Ország Tortáját Magyarország születésnapjának kikiáltott augusztus 20-ra. A pályamûveknek kapcsolódniuk kell valamilyen formában a nemzeti ünnephez és mindenképpen a magyaros ízvilágot kell tükrözniük. A döntõbe három torta került: Túrógombóc, Széchenyi epres, és a Szilvagombóc torta.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • Cornflakes és ropogós gabonapelyhek

    Az amerikaiak a cornflakest és az egyéb ropogós gabonapelyheket jobban szeretik még a hamburgernél és a sült hasábburgonyánál is! Az amerikaiak a cornflakest és az egyéb ropogós gabonapelyheket jobban szeretik még a hamburgernél és a sült hasábburgonyánál is, s ezt a szenvedélyt szándékozik meglovagolni egy most induló étteremlánc. A szupermarketek állványain ott sorakoznak a tarka csomagok, bennük a legkülönfélébb gabonapelyhek és müzlik széles választékával. Hozzáértõk állítják, hogy a vásárló jellemére lehet következtetni abból, hogy melyik csomagot választja.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • Mégsem egészséges a szója?

    A tofu és társai fogyasztása évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi idõben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele.

    Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány? Kávé kizárólag szójatejjel, bolognai szójakockából és joghurtok, kakaós készítmények szintén a szinte varázserõvel felruházott kis babszembõl. A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nõk étlapjáról sem hiányozhatnak.

  • A szaloncukor története

    Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybõl ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

    A szaloncukor híres mestercukrászok mûhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthetõ. Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá.