2024.04.23. - Béla

Egy kivi egy ember napi C-vitamin adagját fedezi

Egy kivi egy ember napi C-vitamin adagját fedezi
A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával, egy nagyobb gyümölcs egy felnõtt ember napi szükségletét fedezi.

Kálium tartalma kedvezõen hat a vérnyomásra, és segíti a normális szívmûködést. A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelõzésére. A K-vitamin tartalma a vér olvadékonyságágát biztosítja. A vesékre is jó hatással van. A csontozatot is erõsíti. Fáradékonyságot,és a stresszet megelõzi. Gyümölcssalátákhoz, süteményekhez, szörp, bólé és sorbet készítéséhez is kiváló. A C-vitamin könnyen bomlik, ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Oldható élelmi rost tartalma a tápcsatornában lévõ koleszterin egy részét megköti, így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez. Sportolóknak különösen ajánlott,mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz, mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségû húsféleség, tejtermék, tojás, emésztését. Az éretlen kemény gyümölcs hûvös helyen akár egy hétig is eltartható. A C-vitamin könnyen bomlik,ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.

A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitûnõ nyers köret/kiegészítõ lehet. Ha grillezés elõtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz. A kivi utóérõ gyümölcs. Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le. A kivi hozzáadása zselatinhoz (pl. gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendõ,mert a benne lévõ enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik.

Szobanövényként is nevelhetõ,de lehet lugasnak is háztetõre,garázsra futtatni. Védett helyre kell ültetni.Télen le kell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény.

A kiviben található vitaminok és tápanyagok:

- C-vitamin
- K-vitamin
- Folát
- Flavonoidok
- Kálium
- E-vitamin
- Béta-karotin
- Lutein
- Zeaxantin
- Rostanyag
- Magnézium
- Réz
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!