rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A nagy mennyiségû folyadékfogyasztás káros is lehet

  • Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségû folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros mûködését jelezheti.

    A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségû víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elõ. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma összefügg a víztartalommal.

    A vesék, mint a fölösleges folyadék és salakanyagok eltávolításáért felelõs szervek, károsodásukkor nem képesek a kellõ mennyiségû vizelet elõállítására, így a szervezetben vízvisszatartás következik be. A vesék feladata, hogy a vizeletet elválasszák a fehérjéktõl, vagyis a fölösleges vizet eltávolítsák, ám a fehérjéket visszatartsák. Ugyanakkor a fehérjék fokozott vesztését (vesebetegség, vesekárosodás esetén) nem követi a víz következetes vesztése, így vesebetegségek esetén relatív hiperhidráció alakul ki.

    A nátriummal kapcsolatban más a helyzet: a nátrium fokozott ürítését következményes vízvesztés, visszatartását következményes vízvisszatartás és az így kialakuló hiperhidráció kíséri. A szív betegségének fennállásakor (szívelégtelenség) a szív nem képes a rá háruló terhelést a csökkent pumpafunkció mellett kompenzálni. Az extra megterhelés, amit a szervezetbe kívülrõl bejuttatott folyadéktöbblet jelent, a szívmûködés további romlását eredményezi.


    A szervezet fehérjehiányos állapota nemcsak a vesék rossz mûködése, hanem a bevitel csökkenése következtében is kialakulhat, például egyoldalú táplálkozás, éhezés, a bélbõl való csökkent fehérjefelszívódás, illetve a máj funkcióinak fehérjetermelés csökkenését eredményezõ mûködészavara (májzsugor) következtében.

    Hiperhidrációt okozhat a só- és vízháztartás szabályozásának károsodása, például hiperaldoszteronizmus, a szteroidkezelés, a diabetes insidipus. A hiperhidráció egyik tünete a testsúly megnövekedése. A felhalmozódott víz ödéma kialakulásához vezet, ami jelentkezhet a végtagokban, a kisvérkörben (ennek tünete légszomj, nehézlégzés). A hasüregi folyadékfelszaporodás ascitest okoz.

    A hiperhidráció bizonyos formái az agy érintettségének jeleit mutathatják: fejfájás, tompultság, bágyadtság, görcsök alakulhatnak ki. A hiperhidráció kezelése a kiváltó ok terápiáját jelenti. Tünetileg a folyadékmegvonás és a vízhajtókkal történõ gyógyszeres kezelés célravezetõ.

    A vese- és szívbetegségek fennállása esetében diéta, illetve a folyadékfogyasztás korlátozása kötelezõ. Azt a tényt is figyelembe kell venni, hogy táplálékaink mindegyike több-kevesebb vizet tartalmaz. A szilárd táplálékok fogyasztásából származó vizet is hozzá kell adni a napi javasolt folyadékmennyiséghez.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Így készítsd el kedvenc teádat!

    A hideg téli napokon semmi sem képes jobban felmelegíteni az ember testét, mint egy fi nom, valódi gyümölcsökbõl, esetleg szálas teafûbõl készült tea. A különféle forró italok különféleképpen hatnak szervezetünkre. Sõt az sem mindegy, milyen teát mivel ízesítünk. A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az idõt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekbõl válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz.

  • Az alkohol egészséges, a férfiaknál két pohár a nõknél egy

    A mérsékelt alkoholfogyasztás használ a szív egészségének, azonban a nõknél egy, a férfiaknál kettõ a megengedett napi alkoholos italok száma. Ez a végsõ következtése annak az elemzésnek, amely az alkoholfogyasztás és az egészség közti összefüggésrõl készítettek a Missouri Egyetem kardiológusai. Dr. James H.O'Keefe és kollegái tanulmánya szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás hasznos az egészségre és ezek az elõnyök nem az ital típusából (sör, bor vagy tömény ital) adódnak, hanem magától az alkoholtól adódnak.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • A korszerû táplálkozás

    Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • A tojássárgája káros hatása az érrendszerre

    A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nõkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdõívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikrõl. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nõ, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés jóval erõteljesebb.

  • A sok vörös hús növeli a nõk kockázatát a szélütésre

    Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nõknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nõ bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

    A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nõ egészségi állapotát követték nyomon 1997-tõl kezdõdõen. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevõnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nõket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak.

  • A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

    Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Az alkohol nem vigasztal

    A közmondás szerint a bút italba fojtják, de a valóságban a szesz csak elnyújtja a bánatot - derítették ki a tokiói egyetem kutatói. Az italozással vigasztalódni próbálók zöme által már korábban is felfedezett igazságot a Macuki Norio farmakológus által vezetett tudóscsoport azzal magyarázza, hogy az alkoholban lévõ etanol nem a felejtést segíti, hanem ellenkezõleg, megõrzi az agyba jól bevésõdött emlékeket. A kutatók a kísérletre kiválasztott laboratóriumi patkányokat több napon át enyhe áramütéseknek tették ki, majd minden alkalommal visszahelyezték õket ketreceikbe.

  • Divatból szedjük a táplálékkiegészítõket vagy valóban fontos a számunkra?

    Mára az emberiség két táborra oszlott fel. Az egyik, akik azért szedik a táplálék- vagy más néven étrendkiegészítõket, mert tudják, hogy fontos a számukra.

    Ide tartoznak az élsportolók, hírességek és az egészségtudatos életmódot folytatók. A másik oldalon azok állnak, akik csupán múló divatnak tartják és nem hisznek benne. Akkor mi az igazság? A tábor egyik fele azt állítja, hogy elég gyümölcsöt és zöldséget esznek, elég egészségesen táplálkoznak ahhoz, hogy nekik nem kell kiegészíteni a táplálékukat.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Védjük szívünket hallal!

    Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? A kérdést vizsgálta a japán Cukuba Egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnõtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g. A kutatók azt állítják, hogy a több halat fogyasztó, középkorú emmbereknél összefüggés van elsõsorban a szívinfarktus kockázatának lényeges csökkenésével.

  • Drágul az EU-ban a zöldség és a gyümölcs!

    Visszatér a kanyaruborka, a megcsavarodott répa, a ferde póréhagyma

    Brüsszel - Visszatérhetnek hivatalosan is a "Quasimodo" zöldségek, a szabványméretnél kisebb gyümölcsök az Európai Unió tagállamaiban a piacokra az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetõen, bár errõl elõbb még szavazniuk kell a tagállamok agrárminisztereinek. Az egyik legemlékezetesebb példa a brüsszeli bürokraták túlbuzgalmára az uborka görbeségének szabályozási vágya.

  • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

    Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

  • Õszi diéta tippek

    A természet nagyon jól rendezte el: mindig olyan tápanyagokat biztosít, ami adott évszakban szükséges a szervezetnek.

    Ezzel a diétával nem kell lemondanod az õsz finomságairól, mégis látványos fogyást eredményez – akár két hét alatt.

    Ez a fogyókúra a szétválasztás alapelvére épül, rokonai például a „minden másnap”diéták és a kilencven napos diéta.

  • Articsóka

    Hûsítõnek, vágykeltõnek, gyomortisztítónak és még illatosítónak is használták az idõk során. Szénhidrátban szegény, ugyanakkor fehérjékben, vitaminokban gazdag étel, aminek gyógyhatása is jelentõs. A megfelelõ articsóka megtalálásához, válasszuk a legnagyobb, legfejlettebb, legfrissebb sötétzöld levelû példányokat. Fõzés elõtt hideg vízsugárral nagyon át kell mosni, le kell vágni a szár alsó részét és az alsó leveleket. Azután távolítsunk el 2 cm-t a felsõ részrõl, és egy ollóval a tüskéket. Egy frissen kicsavart citrommal õrizzük meg eredeti színét.

  • Sok zöldség és gyümölcs - kisebb esély a rák kialakulására

    A rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus betegségeké. Ezért a megelõzése az életmódbeli faktorokkal pozitívan befolyásolható. A harvardi egyetem kutatói korábbi vizsgálatokat és statisztikai adatokat elemeztek. A 2001-es évben az egész világon 7 millió rákos halált jegyeztek fel, amelybõl 2,43 milliónál (35 %) találták úgy, hogy összefüggésben van a kilenc lehetséges rizikó faktorral.

  • Megvan az elhízás ellenszere

    Egy évtizeden belül kifejleszthetik azt a gyógyszert, melynek segítségével megakadályozható lesz, hogy akkor is kényszeresen együnk, amikor nem vagyunk éhesek. Erre egy hormon tanulmányozása során jöttek rá tudósok, akik szerint a leptin a felelõs azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Egy új kutatás szerint akiknek a szervezetében kevesebb a leptin nevû peptid, minden ételt olyan ínycsiklandónak találnak, mint az átlagember a csokoládét. Ennek eredményeként túl sokat esznek, akkor is, amikor nem éhesek.

  • Hétvégi méregtelenítés krumplidiétával - egyszerû és hatékony!

    Kifejezetten szellemi munkát végzõknek ajánlanám, fõleg menedzsereknek akkor, ha már kora reggel (is) azt érzik, hogy fáradékonyabbak a kelleténél. A diéta elõnye abban áll, hogy nem kell magunkat kínoznunk a tortúra alatt, egyszerûen és hatékonyan tudunk méregteleníteni. A méregtelenítés elsõ napja után sokkal jobban fogunk aludni, mint addig, hiszen szervezetünkbõl kitisztul a toxikus anyag. Reggel frissen ébredünk, melyet néhány órás feltöltõdés követ.