rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • WOK, a kínai konyha remekmûve

 • A kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben fõznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.

  A wokot eredetileg nyílt tûzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hõelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így messzemenõen megõrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetõkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szûrõkanál és a pároláshoz használt bambuszkosárka.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  loading...

  A receptekben megadott mennyiségek kétszemélyes adaghoz elegendõek. Ha azonban vendégeinknek kínai ételeket akarunk felszolgálni, a hozzávalókat nyugodtan megduplázhatjuk vagy akár megnégyszerezhetjük.

  A wokban történõ fõzésnél fontos követelmény, hogy az alapanyagokat, megtisztítva és felaprítva helyezzük készenlétbe, ugyanis hamar fõnek-sülnek, és frissen, ropogósan kell az asztalra kerülniük. A gyorsaság titkai is a kínai módszerben rejlik: mindent a lehetõ legkisebb falatokra kell felaprítani. Jóllehet az elõkészítés így idõigényesebbé válik, az eredmény azonban kárpótol fáradságunkért.

  Az egyes receptekhez szükséges kínai specialitásokat és fûszereket ázsiai boltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban lehet megvásárolni. Gyakran szükségünk lesz szárított gombára vagy egyéb szárított élelmiszerre. Ezeket hideg vagy meleg vízben kb. 20 percig kell áztatni. A gombát ezután át is kell öblíteni, nehogy homokos maradjon. Szójacsírát általában konzervben árulnak, de gyakorta frissen is beszerezhetõ.

  Más hüvelyesek csíráit magunk is könnyen megtermelhetjük speciális csíráztató dobozban, vagy befõttes üvegben. A magvakat ehhez naponta kétszer-háromszor át kell öblíteni, és alaposan le kell csepegtetni - legjobb, ha az üveg nyílását gézzel fedjük le, és magát az üveget kissé ferdén állítva tároljuk.

  Az ízhatás jellegzetességein túl minden receptnél feltüntetjük az elõkészítéshez szükséges idõt is:

  -Gyorsnak számít, ha legfeljebb fél órát vesz igénybe,
  -Idõigényes, ha legalább másfél óráig tart,
  -És rendkívül idõigényes, ha másfél óra sem elegendõ hozzá.
  -Az egyes útmutatásoknál feltételezzük, hogy a gyümölcsök, zöldségek és zöldfûszerek már megmosva, megtisztítva állnak rendelkezésünkre.
  -Nos, jó étvágyat kívánunk e finom ételekhez!

  A kalória adagok mindenkor egy adagra vonatkoznak. A hozzávalókat két személynek elegendõ mennyiségben jelöltük meg.

  Kavargatásos sütés

  Ez a jellegzetesen kínai fõzési lejárás alapos elõkészítést igényel. A wokot felforrósítjuk, és kétszer kiöblítjük egy kevés olajjal. Ezt az olajat azután egy készenlétbe helyezett, hõálló edénybe kell önteni. Az összes hozzávalót gondosan elõ kell készíteni és apró falatkákra, kockákra vagy vékony csíkokra kell metélni, majd kevés olajban állandó kavargatás mellett megpirítani. Az olajnak ennél a mûveletnél nagyon forrónak kell lennie, hogy azonnal vékony kéreg keletkezzék az alapanyagokon, s ez által a felaprított hús, hal vagy zöldség belül lédús maradjon.

  Rendkívül fontos, hogy elsõként a leghosszabb idõ alatt idõ alatt elkészülõ hozzávalókat pirítsuk kavargatva, s a többit ennek megfelelõ sorrendben, egymás után. A zsenge zöldség például csak a legvégén kerüljön az ételbe annak érdekében, hogy az összes alkotóelem egyszerre készüljön el.

  Természetesen külön-külön is piríthatjuk az egyes hozzávalókat. Ilyenkor ideiglenesen melegen tartjuk õket, és csak a végén kavarjuk össze a wokban.

  Olajban sütés

  Ehhez az eljáráshoz jó minõségû, semleges ízû étolajat válasszunk. Minden egyes alkalommal szûrjük át, és ne használjuk fel túl sokszor. Az edény különleges formájának köszönhetõen a szokásosnál lényegesen kevesebb olajra lesz szükségünk.
  Olajban kétféleképp süthetünk: alacsony ill. Közepes hõmérsékleten, amikor is az élelmiszer lassan ölt szép barna színt, és fokozatosan alakul ki rajta a ropogós burok, míg rendkívül magas hõmérséklet mellett az alapanyag egészen ropogósra sül.

  Ha bõ olajban sütünk többnyire falatkákra vágjuk, tésztával burkoljuk vagy bepanírozzuk az egyes hozzávalókat. Az is elõfordul, hogy más módon, például a többi kellékkel történõ együttes párolással fejezzük be a fõzési mûveletet. Ezt az eljárást alkalmazzuk akkor is, ha kíméletese akarunk valamilyen érzékeny nyersanyagot elkészíteni, nevezetesen szûrõkanálra helyezzük, és addig locsogtatjuk forró olajjal, míg át nem sül.

  Párolás

  Pároláskor is elõször olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne. Ezután a hozzávalókat elõbb a receptnek megfelelõen megpirítjuk, vagy bõ olajban sütött hús - vagy haldarabkákat rakunk az edénybe, és felöntjük folyadékkal, majd közepes hõmérsékleten fõzzük az ételt készre. Fedõ nélkül a folyadék besûrûsödik, így aroma dús mártást nyerünk, amit természetesen idõnként meg kell kavargatnunk. Ha azonban lefedjük a wokot, erre nincs szükség.

  A szövegben elõforduló vörösre pácolás kifejezés azt jelenti, hogy a hozzávalókat szójaszószban pároljuk, miáltal vöröses színt kapnak.

  Fõzés

  Wokban hagyományos módon is fõzhetünk. Ezt az eljárást leveseknél alkalmazzuk, vagy például olyankor, ha a húst további feldolgozás elõtt puhára kell fõzni. A folyadéknak ez esetben nem szabad lobogva forrnia, ép csak a forrpontot kell elérnie.

  Gõzben való párolás

  Gõzben való pároláshoz szükségünk van egy vagy két, bambuszból font kosárkára. (ázsia boltokban lehet beszerezni.) A bambuszkosár megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a fedõvel letakart wokban elférjen.

  Ez az eljárás különösen finom és zsenge élelmiszerek, pl. Zöldség és halak elkészítésére kiválóan alkalmas. Kedveltek a gõz fölött párolt töltött derelye félék is.

  A pároláshoz elõször áztassuk be a bambuszkosarat, s csak ezután töltsük bele a nyersanyagot közvetlenül vagy egy tányérkával együtt. Következõ lépésként öntsünk vizet a wokba, forraljuk fel, és helyezzük bele a kosárkát úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. A felszálló gõzben kíméletesen fõ meg az étel.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat

  A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. Dr. Carl L. Keen, a tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

 • Grönlandi jégtakaróból sör!

  Legalább kétezer éves vízbõl fõznek sört Grönlandon, garantálva, hogy az alapanyag mentes a civilizációs szennyezõdésektõl. A víz az évezredek során egészen mostanáig abszolúte "jegelve" volt, utolsó cseppjéig, ugyanis az örök jégtakaróból nyerik, ez a biztosíték szennymentességére. Az elsõ, 660 hektós sörszállítmány már útban van a dán piacra. A grönlandi óvizû sör alkoholtartalma 5,5 százalékos, azaz a nedû elég erõs. Ára is: 5 euró egy palackkal (fél literessel), azaz csaknem 1400 forint.

 • Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

  London - A gyorsan, teltségig étkezõ emberek háromszor nagyobb valószínûséggel szednek túlsúlyt magukra - állítják japán kutatók a British Medical Journal címû brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában.

  A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történõ, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.

  Az Oszakai Egyetem kutatói tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy nem csak az számít, mennyit és mit eszünk, hanem az étkezés stílusa, sebessége is befolyásolja az elhízás esélyét.

 • Császárgalóca (császárgomba)

  Ez az évezredek óta nagy becsben álló, pompás megjelenésû, kitûnõ ízû gomba a meleg, párás mediterrán vidékek lankás hegyvidékein él, ezért nálunk már nem gyakori.

  Szigetszerûen néhol elõfordul minden évben, de csak a meleg, egyenletesen csapadékos nyár második felében, vagy melegebb õszökön remélhetjük. Szelídgesztenyével, gyertyánnal elegyes tölgyesek, bükkösök ritkásabb részein, hegyvidékeink, dombságaink déli lejtõin terem. Ha ismerjük termõhelyeit, óvjuk azt, mert egyre ritkuló, védendõ gomba.

 • Egyre több fiatal kap bõrrákot

  Szeretünk órákig napozni, szépen lesülni, nagyokat úszni. De ilyenkor nyáron érezzük leginkább a bõrrák fenyegetését is, amelynek leghatékonyabb megelõzése még mindig a fényvédelem és a rendszeres vizsgálat. Úgy tûnik idén késik a nyár, de semmi kétség, elõbb utóbb beköszönt a verõfényes idõ. A napozástól elszokott bõr védelme a hosszúra nyúlt tél és tavasz után még nagyobb figyelmet igényel. A káros hatásokat a fényvédõ krémek segítenek megelõzni. Ezek a készítmények azonban csak részben nyelik el a sugarakat s nem helyettesítik teljes egészében a napozáshoz szükséges óvintézkedéseket sem.

 • A kávé és a polifenolok

  A kávé legfontosabb biológiailag aktív összetevõi a fenolsavak, ezek közül is elsõsorban az antioxidáns hatású klorogénsavak. 100 ml filteres kávéban összesen 100-200 mg klorogénsav található.

  A klorogénsav-összetevõk felszívódásának és anyagcseréjének folyamatai kevésbé ismertek, mint a flavonoidok metabolizmusai, mivel a kávé számos különbözõ összetevõt tartalmaz, amelyek felszívódási, anyagcsere és kiválasztási mechanizmusa igen bonyolult. A köztudatban élõ beidegzõdésszerû tévhitek, miszerint a hozzáadott tej vagy cukor befolyásolja a hatóanyagok felszívódását.

 • Hogy bánjunk a tojással?

  Tojásfelhasználás elõtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfõzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH). Jó ügyelni a részletekre, mert a koszos tojás konyhába kerülésével tömeges ételmérgezést is szenvedhetnek a család vagy a tágabb közösség tagjai!

  A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenõrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.

 • A szívet védõ diétának nem kell drágábbnak lennie

  Akit érdekel szívének egészsége, az felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz, a kedvezõbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen.

  Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minõségû, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták. Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nõk élelmezési kiadásait mérte fel.

 • Földi harapnivaló a jobb egészségért

  Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

  Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

 • Rémséges a keresztallergia

  A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

  Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.

 • Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludni

  Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludniAmikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt. A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége. A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali.

 • Diéta, ami jókedvre derít

  Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

 • Probiotikumok étellel-itallal

  Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

 • Dúsított gyógyvíz a sebre

  Amerikai kutatók olyan szuperoxidált vizet fejlesztettek ki, amely jelentõsen gyorsítja a sebek gyógyulását. Az Ocoltus nevû kaliforniai vállalat olyan vizet állított elõ, sós membránon szûrve át a folyadékot, mely megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat. A New Scientist beszámolója szerint a szer az igen veszélyes MRSA "szuperbaktérium", a Staphylococcus aureus methicillinnek ellenálló változatát is elpusztítja, s a cukorbetegek lábfekélyét is képes gyógyítani.

 • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

  Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

  A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

 • Nõi bajban segít a szójabab

  Félelem és szégyenérzet keríti hatalmába nõk millióit a klimax miatt, s ezzel nem csak a saját, de környezetük életét is megkeserítik. Pedig a kellemetlen tünetek a család szeretetével és megfelelõ készítményekkel enyhíthetõk. Itt a klimax, itt a vég! – ijed meg ma is sok nõ, holott a szervezet természetes változásai teljesen egészségesek, és közel sem olyan vészesek, ahogy sokan hiszik. Kétségbeesés helyett érdemes a dolgok jó oldalát nézni. Például felszabadító érzés, hogy a változó kor elhozza a gondtalan szex idejét, amikor fogamzásgátlással már nem kell bajlódni.

 • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

  Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

  Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

 • Fagylalttörténet

  Noha szeretünk azzal hivalkodni, hogy mindent, ami az európai kultúrában megemlítésre méltó, a görögöktõl fogva ismerünk, a fagylalttal kapcsolatban fejet kell hajtanunk a kínaiak elõtt. Ha ugyanis igaz, amit a gasztronómia kutatói állítanak, akkor a kínaiaknak köszönhetjük a fagylaltot. Sõt, ötezer évvel ezelõtti adatok beszélnek arról, hogy tej, víz, jég és ízesítõ adalékanyagok hozzáadásával valami olyasmit készítettek, amit ma már fagylaltnak nevezhetnénk. A gyártásának titka jutott el az ókori Egyiptomba...

 • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

  A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

  Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

 • Egy kanál cukortól megnõ az akaraterõ

  Egy kanálka cukortól megnõ az akaraterõ és az édesség erõsíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erõ rejtõzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni elõnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerûen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnõ az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentõ akadályokat is. "Úgy tûnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetõje, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...