2025.07.09. - Lukrécia
bohócdoktor vizit szja 1%

Gombás zöldborsóleves

Gombás zöldborsóleves

  Ft

  Csak regisztrált felhasználóknak!

 

Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldborsó (Zsuzsi borsó) 15 dkg gomba (csiperke, erdei csiperke, rókagomba) 2-3 szál újhagyma 1 nagy szál sárgarépa 1 kis szál fehérrépa Fél csomag petrezselyemzöld 2 evõkanál olaj 1 evõkanálnyi vaj 2 evõkanál finomliszt Só, frissen õrölt bors. Galuskához: 1 db tojás 1 evõkanál víz 2-3 evõkanál finomliszt 1 húsleves kocka (vagy Vegeta ételízesítõ Só. Elkészítés: Kifejtem a zöldborsót, és a héját alaposan megmosva, fél liter sós vízben felteszem fõni. Közben a gombát megtisztítom, szeletelem. A sárgarépát, fehérrépát hámozás után kockára vágom. Az újhagymát karikázom. A petrezselyemzöldet felaprítom. Az olaj és vaj keveréken az újhagymát, répákat kicsit megpirítom, ráteszem a gombát, együtt párolom, míg vizet enged. Ízesítem sóval, frissen õrölt borssal. Megszórom 2 evõkanál liszttel, elkeverem, majd felöntöm a zöldborsó héjának a levével, vízzel kiegészítem. Beleteszem a kifejtett zöldborsót, és lassú tûzön megfõzöm. (Nem fõzöm teljesen puhára, maradjon kicsit roppanós - hamar kész van!) Végül ráteszem a petrezselyemzöldet, ezzel már nem fõzöm tovább. (C-vitamin!) Elkészítem a galuskát: Egy külön fazékban vizet forralok, ízesítem egy húsleveskockával (Vegetával), sóval. Összekeverem a galuska tésztát, (nem kell sokáig kevergetni, épp csak hogy összeálljon). A forrásban lévõ lébe beleszaggatom a galuskát, ha feljött a lé tetejére, már kész is. Leöblítem. Ha tudom, hogy maradni fog, egy pici olajat cseppentek rá, így késõbb sem fog összeragadni. Tálalásnál a galuskákat tányérra teszem, és rámerem a forró levest. Megjegyzés: Tapasztalatom szerint, ha a levesben fõzöm ki a galuskákat, és nem fogy el az összes leves, a galuska „megeszi” a leves lev
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!