2021.08.06. - Berta, Bettina

Baklava

Hozzávalók: 30 dkg hámozatlan, apróra vágott mandula, 30 dkg hámozatlan, apróra vágott mogyoró, 4 dl méz, 30 dkg habosra felvert vaj, 2 dl víz, 6 db kész réteslap, +1 dl méz, 5 dkg pörkölt mandulavagdalék, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A mézet, a vajat és a vizet jól keverjük össze, majd két egyenlõ részre osztva két kisebb fazékban, lassú tûzön forrásig fõzzük. Ezután az egyik fazékba keverjük bele a mandula vagdalékot, a másikba pedig a mogyoró vagdalékot. Vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kihûlni.

A megfelelõ méretû tepsit kenjük ki a vajjal vagy a margarinnal, és tegyünk bele egy réteslapot. Vékonyan kenjük meg mandula-töltelékkel, majd tegyünk rá egy újabb réteslapot, erre vékony mogyorótölteléket kenjünk. Ezt az eljárást váltakozva addig folytassuk, amíg a réteslap vagy a töltelék el nem fogy (szükség esetén a megadottnál több réteslapot is használhatunk). A legfelsõ réteslapot kenjük meg kb. 0,5 dl mézzel.

Elõmelegített 175° C-os sütõben süssük aranysárgára (kb. 35 - 40 percig), majd vágjuk fel kb. 4x4 cm-es négyszögletes darabokra. Ezeket a darabokat helyezzük egy sütõlapra, hogy ne érjenek egymáshoz, és rakjuk vissza 5 percre a sütõbe, hogy kiszáradjanak. Amikor kivettük a sütõbõl, hagyjuk kihûlni õket a sütõlapon. Ezután mindegyik tetejét vékonyan kenjük meg mézzel és hintsük meg a pörkölt mandulavagdalékkal. Egy rétegben, csipkés papírszalvétával leterített tálcán kínáljuk (azért, hogy a második réteg ne ragadjon az alsó tetejére). Erõs arab kávéval adjuk fel.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!