2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tojásos-sonkás rakott tészta

Tojásos-sonkás rakott tészta
Tojásos-sonkás rakott tésztaA tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig. A tojásokat keményre főzzük. A gépsonkát kockára vágjuk. Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt. Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.) A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 250 g tészta
- 15 dkg gépsonka
- 3 db tojás
- 1 ek vaj

A mártáshoz:

- 5 dkg vaj (nem margarin)
- 3 csapott ek finomliszt
- 3 dl tej
- 175 g tejföl
- szerecsendió ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint

A tetejére:
- 30 dkg sajt (reszelt)

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!