2024.03.29. - Auguszta

Sonkával tojással töltött pite

Sonkával tojással töltött pite
Sonkával tojással töltött piteA tésztához való lisztet egy tálba szórjuk, csipetnyit megsózzuk, a kis kockákra vágott hideg margarint hozzáadjuk, majd két tenyerünk közt morzsolgatva, a vége felé a vizet hozzáadva gyors mozdulatokkal (ne legyen ideje megmelegedni a kezünktől a margarinnak) tésztává gyúrjuk. Meglisztezett gyúrólapon kerekre ellapítjuk, majd kibélelünk vele egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát (pié formát) úgy, hogy pereme is legyen. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amíg a tészta sül, elkészítjük a töltelékét. A kecskesajtot egy tálba reszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított friss vagy az összemorzsolt szárított kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.

A főtt tojást szeletelővel vékony karikákra vágjuk és az elősütött tésztát körben szépen kirakjuk vele. A sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásra szórjuk, majd a sajtos masszával az egészet leöntjük, elsimítjuk. A koktélparadicsomokat beleszórjuk (ha nagyok, akkor félbevágjuk előtte), hogy mindenhová egyformán jusson belőle. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük.

Kb.15 percnyi pihentetés után, cikkekre vágva tálaljuk. Nem csak ebédre, melegen, de vacsorára hidegen is kitűnő.

Hozzávalók:

Tésztához:

- 18-20 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 15 dkg margarin
- 2-3 evőkanál jéghideg víz

Töltelékhez:

- 20 dkg reszelni való kecskesajt, vagy eidami, vagy trappista is lehet
- 20 dkg natúr krémsajt
- 2 dl sűrű főzőtejszín
- 3 db tojás
- 4 db főtt tojás
- 20 dkg főtt füstölt sonka
- 1 csapott evőkanálnyi friss, vagy kb.1 kiskanálnyi szárított kakukkfű
- maréknyi koktélparadicsom
- só
- őrölt fehér bors

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!