
A tésztához a lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a sütőport és a pici sót négy evőkanál vízzel összegyúrjuk, és simává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük. Közben a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot 2 dl vízzel sűrűre főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, a margarint, egyenként a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket kikent tepsibe fektetjük. Rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.
Villával megszurkáljuk, megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben lassú tűznél szép aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Tálalás előtt a tetejét meghinthetjük porcukorral vagy ha valaki úgy szereti a tetejét csokikrémmel vagy kakaókrémmel is le lehet kenni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- pici só
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukor
A töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg margarin
- 1 citrom
- 3 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
A kenéshez:
- 1 tojássárgája