rss
  • Gombóc leves

  • Share on Tumblr

    Gombóc levesA leveshez a zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon kicsit megpároljuk. Párolás után vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük. Közben a gombóchoz a burgonyát feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva már lehet is a gombócot készíteni. Összetörjük villával, majd a tojással, kevés fűszerrel és annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverni. Ha a levesben a zöldségek megfőttek, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk a krumplis tésztából, beletesszük a levesbe, és ha feljön a tetejére, kész is a levesünk.

    loading...

    Hozzávalók:

    - 1 szál fehérrépa
    - 2-3 szál petrezselyemzöld
    - 1/4 zeller
    - 2 db közepes burgonya
    - 1 marék zöldborsó
    - só
    - őrölt bors
    - őrölt kömény
    - ételízesítő
    - 1 kis kanál sűrített paradicsom
    - kevés olaj

    A gombóchoz:
    - 2 közepes burgonya
    - 1 db tojás
    - liszt
    - ételízesítő ízlés szerint


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Spárgaleves

    A megtisztított spárgát olyan darabokra vágom mint a vajbabot. Annyi vizet teszek rá, hogy elbukjon és felteszem fõni. Fûszerkét teszek bele sót, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 vöröshagymát, 1 babérlevelet.

  • Túrógombóc

    Hozzávalók: 50 dkg tehéntúróra, 12 dkg búzadarára, 3 tojásra, 2 dl tejfölre, zsemlemorzsára
    olajra, porcukorra. és egy kis só.

  • Babfõzelék zsemlegombóccal

    Az elõzõ este beáztatott babot fokhagymával, babérlevéllel, Vegetával puhára fõzzük, magyaros rántással berántjuk. Kicsit hígabbra készítjük, mint általában.

  • Debreceni bableves

    Hozzávalók: 25 dkg fehérbab, 2 pár debreceni, 3 dkg húsos, füstölt szalonna, fél szál póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 hús Knorr leveskocka, olaj, 1 babérlevél, só.

  • Hagymás-sonkás krumplisaláta

    Hagymás-sonkás krumplisalátaA burgonyát héjában megfőzzük, majd megvárjuk amíg teljesen kihűl. A tojás sárgáját habosra keverjük a sóval, a cukorral, a mustárral és a borssal, majd folyamatos keverés mellet apránként hozzácsorgatunk annyi étolajat, amennyit felvesz. (A fehérjét is bele lehet darabolni a salátába.) A burgonyát megpucoljuk, az újhagymát felkarikázzuk a zöldjét is felhasználva. A sonkát kockákra vágjuk, majd összekeverjük a majonézzel és a hagymával. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott burgonyát is, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.

  • Cukkinifõzelék

    1,2 kg cukkínit hosszában szeljünk ketté, a magját kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és tökgyalun vagy nagyobb lyukú káposztareszelõn gyaluljuk le. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evõkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyük rá a legyalult cukkínit, és dinszteljük még pár percig. Közben adjunk hozzá 1 evõkanál apróra metélt kaporlevelet, és 1 púpozott mokkáskanál sót.

  • Rakott tojás

    10 db tojást megfõzünk, majd megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojássárgákat kiszedjük és egy kis tálkában 2 doboz májkrémmel, vagy 15 dkg darált párizsival, valamint annyi tejföllel hogy krémes állagú legyen kikeverjük. Ízesítjük sóval és borssal.

  • Hagyma saláta

    Hozzávalók: hagyma 2 fej, zöldpaprika 0.5 kg, sós ecetes víz 3 dl, cukor 2 kocka.

  • Avokadópürés, korpás toast

    Hozzávalók: 2 érett avokadó, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, csipet só, frissen õrölt fekete bors, 8 szelet korpás toastkenyér, 1 csomag retek.

  • Tepsis kelkáposzta

    Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg kelkáposzta, 2 nagy, héjában fõtt burgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 db egész tojás, 1 teáskanál édes piros fûszerpaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi törött köménymag.

  • Nagybõjti saláta

    Hozzávalók: 1 fej endívia saláta, 2 db golden alma, 1 db kígyóuborka, 3 db paradicsom, 1 csokor zöldpetrezselyem, fél citrom leve, 3 pohár joghurt, 1 dl majonéz, fél marék dióbél, 20 dkg sonka (vagy bacon szalonna), 2 db Knorr petrezselymes ízbomba kocka, 1 kanál olivaolaj.

  • Mákos-kávés sütik

    Hozzávalók:

    - 4 ek liszt
    - 3-4 ek cukor
    - 2 ek darált mák
    - 1 ek darált kávé
    - 3 ek olaj
    - 3-4 ek tej
    - 1 egész tojás
    - fél cs sütőpor
    - csipetnyi só

  • Batthyány Rizs

    Hozzávalók: 1 bögre rizs, 2 bögre erõleves, 1 kisebb vöröshagyma, só, bors, petrezselyem, kis vaj.

  • Meggyes kevert sütemény

    Hozzávalók: 55 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 3 dl olaj, 3 dl szénsavas ásványvíz, 50 dkg liszt, 1 cs. sütõpor, 2 evõkanál kakaópor, magozott, cukrozott meggy.

  • Cseh túrós

    Hozzávalók A tésztához: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 1 egész tojás, 1/2 csomag sütõpor, 15 dkg margarin.

  • Zöldbabfõzelék

    A zöldbabot megtisztítva, hosszában két-három felé vágjuk s puhára fõzzük. Ha forró vízbe tesszük bele, sokkal hamarabb megpuhul s csak akkor sózzuk meg, mikor már egy ideig forrt. Ha van pecsenyezsírunk, abból veszünk egy jó kanállal s két kanál liszttel világos barna rántást készítünk, melybe finomra vágott vereshagymát, petrezselyem zöldjét s egy kevés szintén finomra vágott fokhagymát teszünk.

  • Almás rántott palacsinta

    Hozzávalók: 20 palacsinta, 3 alma, õrölt fahéj, porcukor, a bundázáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa.

  • Bearni mártás

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 0,5 dl borecet, 2 tojássárgája, 3 szem gyöngyhagyma, 2 ek. citromlé, 1-1 ek. vágott tárkonylevél és metélõhagyma, só, bors.

  • Tárkonyos-tejszínes raguleves

    Hozzávalók:

    30 dkg csirke- vagy pulykamell, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 3,5 dl tejszín, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, tárkony, csontleves vagy erõleves kocka, olaj

  • Farsangi fánk

    Farsangi fánkA lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat.

loading...