rss
  • Gombóc leves

  • Share on Tumblr

    Gombóc levesA leveshez a zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon kicsit megpároljuk. Párolás után vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük. Közben a gombóchoz a burgonyát feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva már lehet is a gombócot készíteni. Összetörjük villával, majd a tojással, kevés fűszerrel és annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverni. Ha a levesben a zöldségek megfőttek, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk a krumplis tésztából, beletesszük a levesbe, és ha feljön a tetejére, kész is a levesünk.

    Hozzávalók:

    - 1 szál fehérrépa
    - 2-3 szál petrezselyemzöld
    - 1/4 zeller
    - 2 db közepes burgonya
    - 1 marék zöldborsó
    - só
    - őrölt bors
    - őrölt kömény
    - ételízesítő
    - 1 kis kanál sűrített paradicsom
    - kevés olaj

    A gombóchoz:
    - 2 közepes burgonya
    - 1 db tojás
    - liszt
    - ételízesítő ízlés szerint


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Carbonara spagetti

    Carbonara spagettiKockákra vágjuk fel a császárszalonnát és a hagymakarikákkal együtt pirítsuk meg az olajon. Miután a hagymakarikák megpirultak, vegyük ki, majd a császárszalonnát addig pirítsuk, amíg ropogósra nem sül. Öntsük rá a bort. Egy külön edényben a tojásokat a reszelt parmezán sajttal, a pecorino sajttal, a tejszínnel és a tejjel keverjük össze. Amikor a tésztát „fogkeményre” megfőztük és leszűrtük, visszaöntjük a főzőedénybe. A tésztára öntsük rá a tojásos keveréket és lassú lángon addig kevergettjük, amíg a tojás megszilárdul.

  • Egy kis olasz finomság - Panettone

    Hozzávalók:

    50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztõ, bõ 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahõmérsékletû vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5-7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefõtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, õrölt szegfûszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája

  • Vaníliás rétes

    Megfõzöm a pudingot.A réteslapot kinyújtom, majd kb 10x10-es négyzetekre vágom. A közepét megtöltöm a pudinggal majd háromszögalakra hajtom.A tetejét megkenem tojással. (Bármilyen pudinggal tölthetõ)

  • Makaróni mortadellával

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg mortadella (vagy egyéb felvágott, például zalahús, esetleg párizsi), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott evõkanál paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Kétszínû keksz

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evõkanál kakaópor.

  • Joghurttorta - sütés nélkül

    Hozzávalók: 1 cs. babapiskóta vagy magunk által sütött vékony piskóta lap, 1 nagy doboz gyümölcsjoghurt, gyümölcs ízlés szerint, 1 cs. zselatin, 1 cs. tejszínhabpótló por vagy 1 pohár habtejszín, cukor ízlés szerint (5-10 evõkanál), kb 3 dl tej.

  • Hagymás palacsintacsíkok

    Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.

  • Tárkonyos hús

    Hozzávalók:

    70 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma; 2 kanál zsír, tárkonylevél, egy kevés liszt, 0,5 dl tejföl, só. A galuskához: 50 dkg burgonya, 1 db tojás, liszt, szódabikarbóna, só

  • Gyümölcsturmix

    Hozzávalók: Kimagozott meggy, alma, körte, lekvár, kifacsart citrom (ha nincs, jó a citromlé is).

  • Rokfortos öntet

    Végy 25 dkg majonézt, 15 dkg rokfortot, 1 dl tejszínt, 2-3 evõkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, õrölt fehér borsot és sót.

  • Sültszilvakrém leves

    Sültszilvakrém levesA szilvákat megmossuk, elfelezzük. Magjukat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöket egy tepsire helyezzük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra légkeveréses fokozaton. A szilvákat megszórjuk cukorral, vagy mézzel, a rozmaring leveleivel, és meglocsoljuk balzsamecettel. 30-40 percen át sütjük, amíg a cukor és az ecet karamellizálódni nem kezd, és a szilva levet ereszt. Ekkor kiszedjük egy mixertálba, hozzáadjuk a csipet levendulát, leheletnyi sót, és a tejjel pépesre turmixoljuk. Annyi vizet adunk hozzá a turmixolás során, amíg a leves megfelelően selymes, lágy, de krémes állagú nem lesz. Belefacsarjuk a citrom levét is.

  • Ribizlileves

    Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 1 gombóc vanília fagylalt, 1 gombóc citrom fagylalt, 5 dl tejszín, 4 evõkanál cukor.

  • Fokhagymás pulykamell

    Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 1/2 liter tej, 5 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, ízlés szerint só és õrölt fehér bors;

  • Bajor tojásmártás

    Végy hozzá 4 tojássárgáját, 1 gerezd fokhagymát, 3 dkg lisztet, 4 dkg vajat, 2 evõkanál borecetet, borsot, sót. A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztosan nem lesz
    csomós.)

  • Maceszgombóc

    Hozzávalók: 1 tojás, l evõkanál vaj, só, bors, 3-4 evõkanál maceszdara.

  • Lencsesólet

    Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 nagy fej hagyma, 1 csésze gersli, fél kg marhahús, fél kg füstölt pulykacomb, 2 kanál libazsír, kevés liszt, só, babérlevél.

  • Tatár saslik

    Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1 fej reszelt hagyma, 1 evõkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet, törött bors, só, olaj.

  • Colbert-vaj

    Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 citrom leve, 1-1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem és tárkony, 1 evõkanál sülthúslé, só, törött bors.

  • Paradicsomos ravioli

    Hozzávalók: 22 deka liszt, 2 tojás, só, 6 deka vaj, 20 deka füstölt fõtt tarja, 15 deka borjúsült, 10 deka marhavelõ, 1 és fél deci tejfel, zsemlyemorzsa, petrezselyem és töröttbors.

  • Károlyi saláta

    20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 2 keménytojás, só, fél liter tartármártás.