rss
  • Túrós bukta

  • Share on Tumblr

    Túrós buktaA lisztet összegyúrjuk a zsírral, a cukros tejben megkelesztett élesztővel, a sóval, és annyi tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű tésztát kapjunk. 2-3 óra hosszat kelesztjük, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk, és egyforma, négyzet alakú lapokra vágjuk. A tojássárgáját simára keverjük a porcukorral meg az áttört túróval, beletesszük a tojás habbá vert fehérjét, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát, és mindegyik tésztalapra teszünk a töltelékből 1-1 halommal. A tészta négy csücskét összefogjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és akkor tesszük a sütőbe, amikor begyújtottuk.

    A tésztákat szép aranysárgára sütjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk. Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral is a tetejét.

    Hozzávalók:

    Tésztához:
    - 35 dkg liszt
    - 10 dkg zsír
    - 1 dkg élesztő
    - tej
    - egy evőkanál cukor
    - egy csipetnyi só

    Töltelékhez:
    - 1 tojás
    - 3 evőkanál porcukor
    - 25 dkg áttört tehéntúró
    - egy evőkanál tej
    - 5 dkg mazsola
    - egy kevés reszelt citromhéj

    Tetejére:
    - 1 tojássárgája


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Almaleves

    Hozzávalók 4 személyre:

    fél kg alma, 1 citrom leve, 15 dkg porcukor, 2 db szegfûszeg, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, 1 dl tejszín

  • Narancsdzsem

    Hozzávalók: 4 db (kb. 60 deka) narancs, 3 darab citrom, 1,6 kiló cukor.

  • Tepsis zöldség

    50 dkg burgonyát, 1-2 fej hagymát, 2 kisebb céklát, 1 kis fej zellert, 4-5 sárgarépát és 3 fehérrépát felkarikázunk, illetve kockákra vágunk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. Kömény, indiai kömény, majoránna, lestyán keverékével fûszerezzük, rádobunk néhány babérlevelet, majd megszórjuk sóval, kis fehérborssal és gyömbérrel.

  • Malacpecsenye

    Hozzávalók: Személyenként 25-30 dkg bõrõs malachús, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, bors, só, majoránna, 3 evõkanál olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl sör.

  • Kínai csirke golyó

    Édes-savanyú szósz:

    - 4 evõkanál ketchup
    - 0.5 teáskanál szójaszósz
    - 2.5 evõkanál ecet (10%-os)
    - 4 evõkanál barnacukor
    - 8 evõkanál kristálycukor
    - 100 ml víz
    - 1.5 evõkanál kukoricakeményítõ

    Csirke panír:

    - 8 evõkanál búzaliszt (BL55)
    - 8 evõkanál kukoricakeményítõ
    - 1 teáskanál sütõpor
    - 1 teáskanál szódabikarbóna
    - 1 csipet fokhagymapor
    - 1 teáskanál kristálycukor
    - 150 ml víz

    A hús:

    - 4 db csirkemell filé

  • Tojásos nokedli

    Hozzávalók: galuska, tojás, só, olaj;

  • Citromos habkrém

    Hozzávalók: 1 csomag citromos pudingpor, fél liter 1,5 százalékos tej, 1 citrom leve és héja, 2 dl tejszín, 1/2 rúd vanília folyékony édesítõszer.

  • Karfiolpörkölt

    Hozzávalók: három ek. olaj, 80 dkg karfiol, egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika.

  • Babkrémleves spenótgombóccal

    Hozzávalók 4 személyre: 100 g mélyhûtött spenót, 5 g szárított vargánya, 250 g fehér bab (konzerv) 1 fej vhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 1 ek. húslevespor, só, bors, 4 szelet szendvicskenyér, 5 ek. tej, 1 tojássárgája, 1 ek. mascarpone, néhány levél friss spenót.

  • Jércesült gombával

    Hozzávalók: 2 db jérce, 10 dkg vaj, 20 dkg gomba, 3-4 evõkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fehér bors.

  • Gombás rétes

    Hozzávalók: fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.

  • Babgulyás

    Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1,5 kg vegyes marhahús, 1 kisebb füstölt sertéscsülök, egy pár perzselt sertésköröm, 1-2 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3-4 babérlevél, kávéskanálnyi köménymag, 10 szem feketebors, kis darab gyömbér, 3-4 csöves paprika vagy cseresznyepaprika, ízlés szerint 1-2 kanál õrölt pirospaprika, esetleg zöldpaprika és lecsó, közepes sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem, 1 kis zellergumó, fél karalábé, 1 közepes burgonya.

  • Besamel mártás

    Besamel mártásFelverjük a tojást, lereszeljük a sajtot, kibontjuk a tejes dobozt. Az olajat/zsírt kicsit felmelegítjük, majd a lisztet folyamatos keverés mellett beletesszük. Enyhe barnás színű rántást készítünk. A kész rántást levesszük a tűzről, a tejet (kb. 5 dl-t) szintén keverés mellett beleöntjük, simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre. A maradék tejet szükség szerint apránként adagoljuk, attól függ, milyen sűrű mártást szeretnénk. Közben a tojást is belekeverjük, szép sárga színt ad neki. Mikor besűrűsödött, és forrt, levesszük a tűzről.

  • Virslis muffin

    Hozzávalók:

    2 dl joghurt, 1/2 dl olaj, 2 tojás, 1 teáskanál só, 10 dkg reszelt füstöltsajt, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 2 evõkanál póréhagyma zöldje apróra vágva, 20 dkg liszt, 2 kávéskanál sütõpor, 1 pár hosszúkás virsli

  • Zöldségkrémleves

    Hozzávalók: friss vegyes zöldség (kb. fél kg, fõleg sárgarépa), késhegynyi curry, 1 teáskanál só, 2 db babérlevél fél csokor petrezselyem, 1 evõkanál tárkonyecet, fél pohár tejföl, vegeta.

  • Ropogós fûszerlevelek

    Hozzávalók: 1 csokor friss zsályalevél, 1 csokor friss bazsalikom, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 ág zsenge rozmaring, 3 db tojás, 10 dkg liszt, só, 1 teáskanálnyi zöldséges ételízesítõ, szódavíz, olaj a sütéshez.

  • Rántott sertésborda (sertésborda rántva)

    Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, zsemlemorzsa, liszt, tojás, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Krumplinudli

    A burgonyát fõzd meg héjában, hámozd meg, törd át, és hagyd kihûlni. Ezután sózd, dolgozd össze a tojással és a liszttel: gyúrj belõle puha tésztát. Nyújtsd ki, vágd fel ujjnyi darabokra, majd lisztes kézzel formázd meg a nudlikat.

  • Római szelet

    Hozzávalók: 8 szelet hús, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 20 dkg metélt tészta, 40 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csomó petrezselyem, 1 ágacska rozmaring, liszt, só, bors.

  • Nugátfagylalt

    Hozzávalók: 3/4 l tej, 1 csésze cukor, 5 tojás, 1 tk só, fél-fél csésze csokireszelék, pisztácia, mogyoró, dió és mandula, 1,5 csésze tejszín, kis keserûmandula aroma, 1 ek vaniliáscukor.