Hozzávalók:
2 csirkemell feldarabolva, 1 evõkanál méz, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 fej nagyobb hagyma, 2 citrom leve, só, 1 marék mazsola, 1 marék aszalt szilva, olaj a tajine kikenéséhez, 1 dl víz, 1 dl muskotályos fehérbor
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tejföl, 1 tojás, 1 kanál zsír, 1 teáskanál só, 5 dkg élesztõ, 1,5 dl tej.
Hozzávalók: 2 db. banán, 1 db. tojás, kb.3/4 l. tej, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evõkanál cukor.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 4 kanál liszt
- 4 kanál cukor
- 1 kanál olaj
- 2 kanál kakaópor
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 üveg meggybefőtt
A krémhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg kókuszreszelék
- 5 kanál cukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 15 dkg margarin
A csokimázhoz:
- 3 kanál cukor
- 3 kanál víz
- 3 kanál kakaópor
- 8 dkg margarin
Hozzávalók: 30 dkg eper, 1 evõkanál frissen csavart citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evõkanál méz.
Hozzávalók: 1 fej karfiol vagy 1 üveg karfiolkonzerv, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 2 evõkanál liszt, 2 dl húsleves (leveskockából is lehet!), 1 dl tejföl, só, õrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
A frissen szedett még savanyú és kemény egrest legjobb, ha elõbb blanchírozzuk, vagyis tiszta vízbe egy darabka cukor hozzáadásával, egyszer-kétszer forrni hagyjuk.
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab, fél liter tej, 1 dl tejföl, 2 babérlevél, 1-1 evõkanál vágott petrezselyemzöld, citromlé és liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi cukor, ízlés szerint só, a tálaláshoz 1 dl tejföl
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 10 dkg fõtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg hordós káposzta, 5 dkg rizs,1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, mk. pirospaprika, 1 babérlevél.
3 deka vajon a húst pirosra sütöm, sóval, borssal megszórom. A sajtot vékony szeletekre vágom. A tejszínt kislángon 5 percig forralom, sóval, borssal ízesítem.
Elõzõ este a tejbe belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd a borssal ízesítjük. A sonkát egyformán fél centi vastag szeletekre vágjuk és a tejbe beletesszük. Az edényt lefedjük, és másnapig a hûtõszekrényben tartjuk.
Hozzávalók a sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál cukor. Diós piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál darált dió. Csokoládés piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál kakaó.
Hozzávalók: 50 dkg meghámozott, lereszelt burgonya, 1 tojás, kevés só, liszt, kockára vágott füstölt szalonna, egy kanál zsiradék, 10 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 1 camping ömlesztett sajt, kevés tej;
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 35 dkg túró, egy közepes hagyma, egy zöldpaprika, kevés zsiradék, húslé vagy leveskocka, só.
Hozzávalók: 25 dkg korpás liszt, 20 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dkg reszelt karaván sajt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 5 evokanál olaj, 1 teáskanál só;
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db kígyó uborka, 1-1db kaliforniai paprika, 1 db lilahagyma, 4-5db paradicsom, 1 fej saláta, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. bio mustár, 0,5 citrom, 2 ek. olíva olaj, só, bors , zöldségzöld (vagy snidling).
A túlsúly és az elhízás korunk legjelentõsebb egészségügyi problémája; járványszerû terjedésével várhatóan a világ lakosságának egészségi állapotát befolyásoló fõ tényezõvé válik, megelõzve a fertõzõ betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a túlsúly és az elhízás a második legjelentõsebb megelõzhetõ rizikófaktor a dohányzás után.
A probléma jelenleg világszerte közel 300 millió felnõttet érint, de minden korosztályt és társadalmi réteget érint a fejlett és a fejlõdõ országokban egyaránt.
A céklákat nyersen megpucolom, gyufa nagyságúra reszelem, és olajon kb. 10 percig pici sóval párolom. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, beledobom a húsleveskockát, és ízesítem, körülbelül egy negyed óra alatt puhára főzzük. (De ezt céklája válogatja mennyi idő kell neki a teljes puhuláshoz.) Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt,és a joghurtot is. (Lehet úgyis csinálni, hogy a levest tejföllel és liszttel elkeverve sűrűsítjük be.) Legvégén lehet még izésíteni citromlével, cukorral aki szereti. Nem csak roppant finom, de nagyon egészséges is.
Az egészséges, közepes nagyságú, egyforma uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, az uborkákat villával megszurkáljuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára és tetejére bõven tegyünk kaprot.
Hozzávalók:
5 db tojás
35 dkg kristálycukor
2 db vaníliás cukor
40 dkg +3 evõkanál liszt
3 evõkanál kakaó
1/2 cs sütõpor
2,5 dl étolaj
2,5 dl szódavíz