rss
  • Barackos morzsolt torta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só. A borításhoz: sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evõkanál étkezési keményítõ.

    A morzsalékhoz: 17,5 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 1/2 kk fahéj, porcukor a torta beszórásához.

    A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztõt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva kb. 15 percig kelesztjük.

    Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet és el nem válik a tál szélétõl. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad.

    A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelybõl peremet is formálunk.

    A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítõvel, majd a masszát a tortaalapra símítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre.

    A sütõt 200 fokra elõmelegítjük.

    A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha elõtte 30 percre hûtõszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük.

    A középsõ sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihûlt, porcukrot szitálunk rá.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Spanyol zöldséges hús

    Hozzávalók: személyenként 14 dkg marha-, sertés- vagy csirkehús, 1 kis fej vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, 30 dkg zöldbab, egy fél fej fejes saláta, 1 dl fehér bor, 1 evõkanál paradicsompüré.

  • Túrós-narancszselés sütemény

    Tészta: 1 csokis piskóta téglatest. A tésztát kettévágom és egy deszkán egymás mellé fektetem a két részt.

  • Spárgás gombasaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 175 dkg zöld spárga, 1 ek egész mustármag, 1 ek reszelt narancshéj, 2 tk reszelt citromhéj, 2 tk reszelt lime-héj, 3 ek narancslé, 2 ek citromlé, 1 ek lime-lé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tk cukor, 400 g csiperke gomba, 150 g rucola, 1 piros húsú paprika csíkokra szeletelve.

  • Túró-szõlõ torta

    A tészta anyagait annyi tejföllel gyúrja össze, hogy rugalmasan puha tésztát kapjon. Tegye hûvös helyre, és egy óráig pihentesse, majd nyomkodja egy kb. 25 cm-es kivajazott tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. 200 °C-os sütõben süsse aranysárgára.

  • Krumplis rántotta

    Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, 100 ml olaj, 1 fej vöröshagyma, 8 db tojás, 2 evõkanál tejföl, só, bors, petrezselyem zöld.

  • Rántott sonka

    A sonkát vágd félcentis szeletekre és azokat áztasd be tejbe fél-egy órára. (Ha kell, félidõben rakd át a húsok halmát, hogy a tej mindenhol jól érje a szeleteket.) Majd a sonkát csurgasd le, és szalvétával töröld szárazra. A szeleteket forgasd lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába, s bõ, forró zsiradékban süsd ki.

  • Hagymaleves

    Hozzávalók: 3 fej hagyma, 4 evõkanál olaj, 3 evõkanál liszt, só, 2 dl tejfel, 5 dkg reszelt sajt.

  • Házi készítésű eperfagyi

    Házi készítésű eperfagyi Törjük össze az epret, majd keverjük el 5 dkg cukorral és tegyük félre. Egy másik edényben keverjük simára a tojássárgákat a maradék cukorral, a tejjel és a csipet sóval. Közepes hőfokon melegítsük forrásig, de ne forraljuk. Öntsük át egy hideg tálba, tegyük 3 órára hűtőbe, és néha keverjük meg. Ha lehűlt, adjuk hozzá a vaníliás cukorral habbá vert tejszínt, és keverjük bele az elkészített eperpürét. Tegyük fagylaltgépbe, és kövessük a készülék útmutatóját. Az eperpüréhez hozzákeverhetünk fél deci narancslikőrt vagy fél pohár tokaji aszút.

  • Áfonyás õzmedalionok

    Hozzávalók: 80 dkg õzhús, 2 dl tejszín, 10 dkg áfonyadzsem, 4 fürt ribizli, 4 szelet kenyér, fél dl portói bor, 4 dkg vaj, 4 szem borókabogyó, õrölt bors, só.

  • Töltött kucsmagomba

    Hozzávalók:

    10-12 db szép kucsmagomba, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 evõkanál kolbász(krém), 1 evõkanál szójagranulátum, 1 fej aprított vöröshagyma, 1 kávéskanál mustár, 1 ágacska zsálya, 1 kávéskanál tejföl, kevés zsemlemorzsa, bors, só

  • Körtelves

    Hozzávalók:

    - 1 kg körte
    - víz, amennyi ellepi
    - 1 dl fehérbor
    - 1 dl tejszín
    - kevés barnacukor
    - kevés citromlé
    - õrölt gyömbér
    - õrölt fahéj
    - õrölt szerecsendió
    - 2 szegfûszeg

    A galuskákhoz:

    - 25 dkg túró
    - 5 dkg búzadara
    - 2 tojás
    - 2 dkg vaj
    - só
    - 1-2 tk. cukor

  • Tejfeles nyúlcomb

    Hozzávalók: 4 db házi nyúlcomb, 100 g füstölt szalonna, 50 g fokhagyma, 100 g vöröshagyma, 2 dl tejfel;

    Ízlés szerint: só, bors, 50 g füstölt sajt, 30 g zsemle morzsa, 1 db alma, 1 dl olaj, 50 g liszt;

  • Joghurtos saláta

    Joghurtos salátaA salátát, a paradicsomokat és az uborkát megmossuk, tetszőleges méretűre daraboljuk, majd tálba tesszük. Az újhagymákat hosszában félbevágjuk, majd összefogva, mintha karikáznánk, felvágjuk. A joghurtba szórjuk, és összekeverjük. A fűszereket tehetjük az első lépésben vagy a második lépésben szereplő keverékre is, és összekeverhetjük. Felszolgálás előtt közvetlenül rakjuk rá a zöldségekre a joghurtos elegyet, vagy akár külön is ki lehet tenni az asztalra, és akkor mindenki magának szed. Tálaláskor is szórható a tetejére egy csipet oregánó.

  • Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra recept

    Hozzávalók:
    10 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg zsír, 30 dkg ürü-, bárány- vagy borjúvese, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2,5 dl madeira mártás;

  • Ráchal cigányosan

    Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa, balin stb, 2-3 kanálnyi zsír, 20-25 dkg füstölt szalonna, 1,5-2 kg burgonya, 2 fej hagyma, 5-6 kanál lecsó, (esetleg 1 pohár tejföl), paprika, bors, só.

  • Bakonyi betyárleves

    Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség,
    1 fej hagyma, só, egész bors, csípõs paprika, csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztbõl.

  • Kijevi diós

    A tésztához 40 dkg lisztet, 20 dkg margarint, 4 tojássárgát, 1 csomag sütõport, 2-3 evõkanál tejfölt összedolgozunk. Ebbõl 3 lapot sodrunk.

  • Sült borjúmáj

    Hozzávalók: 70 dkg borjúmáj (lehet sertésmáj is), 20 dkg hagyma, 10 dkg zsír, 3 g õrölt bors, 1 dkg paprika, 2 g majoranna, 2 dkg só, 1 csomó vágott petrezselyemzöld.

  • Spenótos rakott tészta

    Hozzávalók:

    - 25 dkg fodros kocka tészta
    - 30-40 dkg spenót
    - 4-5 gerezd fokhagyma
    - 4-5 dkg sütõmargarin
    - 2 dl tejföl
    - 20 dkg trappista sajt
    - só
    - bors

  • Mit (t)egyek, hogy lefogyjak?

    Az egészséges táplálkozásról és különösen a fogyókúráról megszámlálhatatlanul sok könyv áll az Olvasó rendelkezésére.

    Nehezebb a módszerek dzsungelében megtalálni a megfelelõt, mint bármelyiket végigcsinálni.

    Olyan könyvet tart a kezében a Kedves Olvasó, melynek segítségével nem lehet hatalmas túlsúlytól megszabadulni néhány hét alatt, azt sem ígéri, hogy a tévé elõtt ülve is sikerül, sõt, azt sem, hogy elég mindössze egy doboz kapszula a célért.