A húsgolyóhoz összekeverjük a hozzávalókat, és 30 percet pihentetjük. Majd diónyi golyókat formázunk belőlük, és a húslevesben kifőzzük őket. Melegen tartjuk, amíg megsül a kelbimbó. A kelbimbókat megmossuk, eltávolítjuk a fedőleveleit, majd egy fedeles edényben az olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, önthetünk alá kevés vizet, vagy alapevet. Lefedve, közepes hőfokon pároljuk, dinszteljük. Ha készen van, hozzákeverjük a húsgolyókat. A sajtmártáshoz egy besamel jellegű mártást készítünk. Egy kis lábosban felhevítjük a tejet.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy másikban a vajat, majd hozzáadjuk a tej harmadát. Beleszórjuk a keményítőt, és egy kézi habverővel simára keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék, meleg tejet, és folytonos keverés mellett besűrítjük. Amikor készen van, sózzuk, fehér borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és az aprított snidlinget. Ezzel a mártással tálaljuk az ételt.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 350 g darált marhahús
- só
- bors
- 1 tk csípős mustár
- 1 ek halszósz
- egy ek gluténmentes szójaszósz
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 15 g bio kukoricakeményítő
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 liter húsleves lé
A kelbimbóhoz:
- 300 g apró szemű kelbimbó
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- só
- tört színes bors
A sajtmártáshoz:
- 30 g vaj
- 300 ml tej
- 30 g bio kukoricakeményítő
- só
- őrölt fehér bors
- 50 g trappista sajt
- snidling