rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Csőben sült petrezselymes krumpli

  • Share on Tumblr

    Csőben sült petrezselymes krumpliA burgonyákat meghámozzuk, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteljük. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítjuk. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkeverjük. A vaj kétharmadával alaposan megkenjük egy tűzálló tál alját és peremeit. A krumplikarikák felét beleszórjuk a sütőedénybe, meghintjük a petrezselyem felével, majd megismételjük a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.

    A fűszeres tejszínnel meglocsoljuk az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórjuk a tetejét, és némi borssal is fűszerezzük. 190 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

    Közben lereszeljük a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórjuk a sajtot, és további 10-12 percre visszatoljuk a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt. Azon melegében tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 50 dkg nem szétfövő burgonya
    - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
    - 3 dkg vaj
    - 2 dl főzőtejszín
    - 1 teáskanál tengeri só
    - 1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
    - 7 dkg mozzarella
    - frissen őrölt bors ízlés szerint


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rántott brokkoli

    Rántott brokkoliA megtisztított és szétszedett brokkolirózsákat 1-2 percre forrásban levő sós vízbe dobjuk, aztán a vízből szűrőlapáttal kivesszük, és lecsepegtetjük. (Nehogy túlfőzzük, mert hamar pépesen puhává válnak!) A panírozáshoz tojást megsózzuk, belenyomunk egy fokhagymagerezdet ( vagy fokhagymasót szórunk bele) aztán villával jól felverjük. A zsemlemorzsába szezámmagot keverünk. A brokkolirózsákat a szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük. Sült krumplival vagy salátával vagy valamilyen mártogatóssal is fogyasztható.

  • Tejfölös -gombás zöldborsófõzelék

    Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg csiperke, 1 jó evõkanál liszt, zöldségléves, só, õrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl tejföl.

  • Szarvas vagy õz gulyás

    Hozzávalók: 1200 g szarvas- vagy õzhús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl;

  • Bolgár pacalleves

    Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erõs-paprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet. Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel. Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedõ alatt fél óráig fõzöm. Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával.

  • Zöldséges sonkaleves

    Zöldséges sonkalevesA megtisztított zellert és pórét megmossuk, félkarikákra vágjuk. A sárga- és fehérrépát is tisztítás után felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a kétféle répát, a zellert, majd rátesszük a póréhagymát. Elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel. Felforraljuk, amikor forr a leves, beleszórjuk a gerslit és a felkockázott sonkát, majd kíméletesen főzzük 20-25 percig. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd egy merőkanálnyi levessel, visszaöntjük a leves egészéhez. Meghintjük aprított petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.

  • Tepsis csirkecomb tejszínesen

    Tepsis csirkecomb tejszínesenA krumplit meghámozzuk, megmossuk, és karikára vágjuk. Beletesszük egy tálba. A hagymát kettévágjuk, majd felszeleteljük, és hozzáadjuk a krumplihoz, megszórjuk majoránnával és szárnyas fűszerkeverékkel. Jól átforgatjuk. A csirkecombokat letisztítjuk, lebőrözzük, és befűszerezzük a szárnyas fűszervarázzsal és a magyaros fűszerrel. Egy olajjal kikent tepsibe halmozzuk a hagymás fűszeres krumplit, eligazgatjuk, majd ráfektetjük a combokat. A tejszínt elkeverjük a liszttel, és belenyomjuk a sajtot, jól összedolgozzuk, és ráöntjük a tepsibe lévő krumplira és húsra. Alufóliával lefedjük.

  • Provanszi mártás

    Hozzávalók: 4 paradicsom, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 EK olaj, 1 EK ketchup, 1 TK kakukkfû, 1 TK rozmaring, 1/2 TK só, frissen õrölt fehérbors.

  • Baconbe tekert csirkemell

    Baconbe tekert csirkemellA csirkemellet sózzuk, borsozzuk majd fokhagyma péppel megkenjük. A bekent húsokat betekerjük a bacon szalonnába. A sütőzacskóba beletesszük a zöldséget (nem kell sózni), majd ráfektetjük a húsokat. Egy evőkanálnyi vizet öntünk a zacskóba,majd lezárjuk. Pár helyen hústűvel megszurkáljuk a zacskót, hogy jobban levegőzzön és ropogósra süljön. Sütőben körülbelül 30-40 perc alatt ropogósra sütjük. Ha a hús elkészült tálra tesszük a zöldséget, ráhelyezzük a megsült csirkemelleket, petrezselyem zölddel díszíthetjük és tálaljuk.

  • Csirkemell süni

    Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 10 dkg tisztított, fehér mandula, 2 ek liszt, 2 púpozott ek zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors ízlés szerint, 2 db egész tojás, 1 mk mandulaaroma.

  • Paprikás szelet

    Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, 1 kanál zsír.

  • Burgonyás Csörege

    Hozzávalók: 30 deka fõtt burgonya, 1 deci telfel, 2 egész tojás, liszt és a sütéshez olaj.

  • Sajtos nokedli (Schwäbische Käsespätzle),

    Fél kg lisztet 1/8 l tejjel és 1/4 l szódavízzel összekeverünk, hozzákeverünk 4 egész tojást és egy teáskanál sót. Addig keverjük, míg hólyagos lesz, majd állni hagyjuk. Mialatt áll, sós olajos vizet felforralunk, majd a nokedlitésztát beleszaggatjuk.

  • Sonkás tojássaláta

    Hozzávalók:

    - 8 tojás
    - 150 fõtt sonka
    - 2 csemegeuborka
    - 2-3 ág tárkony
    - 4 ek majonéz
    - 6 ek tejföl
    - 1 kk tárkonyecet
    - só
    - bors

  • Magos-burgonyás pogácsa

    Elõkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfõzzük, majd leszûrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihûlni.

  • Bellini-sorbet

    Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 5 õszibarack, 1,75 dl pezsgõ, 2 tojásfehérje, felverve.

  • Barackos morzsolt torta

    Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só. A borításhoz: sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evõkanál étkezési keményítõ.

  • Mézes-mázos datolyás alma

    Hozzávalók: egy marék, apróra vágott datolya, 2 és fél dl méz ,2 kanál darált dió ,1 citrom lereszelt héja ,2 evõkanál zsemlemorzsa ,1 teáskanál fahéj ,6 alma ,2 evõkanál olvasztott vaj

  • Fokhagymás oldalas

    Hozzávalók: 1-1,5 kg-nyi húsos oldalas, 5 gerezd fokhagyma, 2-3 ek pirospaprika, só.

  • Panettone

    Hozzávalók a tésztához: 3 dkg élesztõ, kb. 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs.

  • Matrózkolbász

    Hozzávalók: 40 dkg levesben fõtt sertéshús (csont nélkül), fél citrom reszelt héja, kis fej vöröshagyma, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál szardellapaszta, 2 db egész tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál csípõs pirospaprika, ugyanennyi édes pirospaprika, fél dl sör, mokkáskanálnyi törött fekete bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz.