rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Sült zöldségek

  • Share on Tumblr

    Sült zöldségekA paradicsomokat megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkinit háromcentis darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után, fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva rakjuk meleg tálra.

    Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket, leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.

    Hozzávalók:

    - 25 dkg kemény paradicsom
    - 25 dkg húsos zöldpaprika
    - 25 dkg hegyes csípős paprika
    - 25 dkg cukkini
    - 25 dkg padlizsán
    - olaj
    - só



    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pacalpörkölt

    Hozzávalaók: 1 kg elõfõzött pacal, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, 1 zöldpaprika, késhegynyi bors, só, zellerlevél.

  • A súlyfelesleg mértékének meghatározása

    A túlsúly és az elhízás meghatározása a testtömegindex -más néven a BMI (Body Mass Index) - alapján történik, amely a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Akinek súlyfeleslege van, az testtömegindexe szerint lehet túlsúlyos vagy elhízott:

  • Kunsági leves

    Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apróhúst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk.

  • Töltött libacomb

    Hozzávalók: 4 libacomb, 15 dkg darált libamell, ½ kg gesztenye, só, bors, szerecsendió, 2 tojás, ételízesítõ, 1 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld.

  • Málnás piskótatekercs

    Málnás piskótatekercsA pudingot simára keverjük a cukorral és egy dl vízzel, hozzáadjuk a joghurtot, elkeverjük és felfőzzük. A Ramát a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lehűtött pudingot és egyenletes krémmé dolgozzuk össze. Az elkészült krémbe lazán belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A piskótaroládot kitekerjük, megtöltjük a gyümölcskrémmel, majd visszatekerjük. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és felszeleteljük. (A süteményt más gyümölccsel is elkészíthetjük, csak akkor válasszunk hozzá illő joghurtot.)

  • Kagyló-krémleves

    Hozzávalók: 1 doboz bármilyen konzerv kagyló, 6 dl fehér hal alaplé (leírása e recept elõtt), 1 nagy sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 4 evõkanál olaj, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl sherry (Héliosz), késhegynyi fehér bors, 3 gerezd fokhagyma, só (ízlés szerint).

  • Nápolyi zöldségleves

    Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 karalábé, 1/4 zeller, 1 citrom, 1 kk levesizesítõ, 1 kk paradicsompüré, 10 dkg parmezán, õrölt bors, só.

  • Brokkolileves karfiolosan

    Hozzávalók:

    - 1 közepes fej karfiol
    - 1 közepes fej brokkoli
    - 2 sárgarépa
    - 1 fehérrépa
    - pici olaj
    - 1 evõkanál liszt
    - só
    - ételízesítõ
    - 1 kis pohár tejföl
    - 1 tojás sárgája

  • Gyömbéres-fahéjas keksz

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, kb. 2 dl tej, sütõpor, vaníliás cukor, 1 kk gyömbér, 1 kk fahéj.

  • Sárgaborsó leves

    Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 50 dkg csirkeaprólék, 2 l víz, 2 teáskanál só, 1 csokor petrezselyem, 1 db zellergumó, 2 szál sárgarépa, 1 karalábé, bors, 2 gerezd fokhagyma.

  • Húsgombócos raguleves

    Húsgombócos ragulevesA hagymát apróra vágjuk, majd kevés zsíron megpirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, kivéve a burgonyát, mert azt csak a vége felé tesszük bele. Kevés cukrot, sót és pici ételízesítőt adunk hozzá. A darált húst a tojással, az aprított petrezselyemmel, ízlés szerinti sóval, borssal összekeverjük. Apró gombócokat formázunk belőle, majd félretesszük. Amikor félig megfőttek a zöldségek a levesben, hozzáadjuk a burgonyát, illetve a gombócokat, és az egészet készre főzzük.

  • Csokis-meggyes muffin

    Hozzávalók: 40 dkg magozott meggy, 40 dkg liszt, 20 dkg barna cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg étcsoki (ha van otthon, lehet többet is beletenni), 6 evõkanál keserû kakaópor, 4 dl tejszín, 2 csomag sütõpor.

  • Fasírt gombásan

    Fasírt gombásanA megtakarított hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított gombát, majd sózzuk, s fedő alatt addig pároljuk, amíg teljesen elfő a leve. Ha kissé hűlt, apróra vágjuk. A kenyeret jó alaposan beáztatjuk. A darált húst, a gombát, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, a préselt fokhagymát, a kifacsart kenyeret összekeverjük. Ha lágy lenne, zsemlemorzsát tehetünk hozzá. Gombócokat formálunk a masszából, s ujjnyi olajban kisütjük. Köretként salátát vagy krumplipürét tálalhatunk hozzá.

  • Nyári tejfölös saláta

    Hozzávalók: 3 db paprika, 2 fej hagyma, 2 db paradicsom, 1 db uborka. Az öntethez: 1 pohár tejföl, fél csokor friss petrezselyem, kapor, só, bors, cukor, ecet vagy citromlé.

  • Petrezselymes tojáspogácsa

    Hozzávalók: 4 db tojás, 3db zsemle, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tej, 1 evõkanál zsemlemorzsa, sütéshez: olaj, késhegynyi õrölt bors, késhegynyi curry, 1 teáskanál só, vegeta.

  • Sajtos tallér

    Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 12,5 dkg margarin, 15 dkg kemyény sajt, 3 dkg zsír, fél csomag sütõpor, 1 ek kömény, 1 dkg só, 1 tojás és tej.

  • Sörösen sült csirkecomb

    Hozzávalók:

    - 4 db csirkecomb
    - 4 db nagy vöröshagyma
    - 8 gerezd fokhagyma
    - 4 szelet vékony füstölt szalonna
    - 2 ek olaj
    - 4 tk cayenne bors
    - 2 ek mustár
    - 2 tk õrölt kömény
    - 4 db babérlevél
    - 1,5 dl sör
    - só
    - frissen õrölt bors
    - tetszõleges húsfûszer
    - petrezselyem

  • Lecsós malac tarhonyával

    Hozzávalók: 80 dkg sovány malaclapocka, (3 EK olaj), 25 dkg tarhonya, 3 dkg füstölt szalonna, 4-5 húsos zöldpaprika (az egyik lehet csípõs), 2 paradicsom, 1 fej hagyma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 csapott EK Vegeta, só, õrölt bors, paprika, fél MK grillfûszer.

  • Orsótészta padlizsánnal

    Hozzávalók: 50 dkg orsótészta, só, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olívaolaj, 2 kis doboz paradicsom, bors, 2 db kisebb padlizsán, 20 kis mozzarellagolyó, bazsalikomlevél a díszítéshez.

  • Gombás saláta

    Hozzávalók: 1 kg sütõtök, közepes darab friss gyömbér, 1 chili paprika, 1 zöldcitrom, 5 dl almaecet, 40 dkg cukor, 1 egész fahéjrúd, 50 dkg gombafej, 1 ág kakukkfû, só, darált bors, 1 fej saláta, 2-3 evõkanál olívaolaj