
A hagymát finomra aprítjuk, és a vajon üvegesre dinszteljük. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, darabokra vágjuk, majd a hagymás vajra szedjük. Rászórjuk a nádcukrot, és hagyjuk karamellizálódni kicsit. A rózsabors szemeket összetörjük, a citrom héját lereszeljük, majd a lime levéllel együtt a körtéhez adjuk. Felöntjük vízzel, puhára pároljuk az egészet. Sóval ízesítjük figyelve arra, hogy az édes és a sós között egy kellemes, és kiegyensúlyozott arány maradjon. Ha elkészült, leturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a keményítőt, és a tejet is.
A legvégén belefacsarjuk a fél citrom levét is.A lime levél miatt érdemes átszűrni a levest. Tálaláskor finomra aprított zöld petrezselyemmel kínáljuk.
Hozzávalók:
- 50 g shalotta hagyma
- 1 ek vaj
- 1000 g érett körte
- 80 g nádcukor
- 1 egész citrom
- 2 db lime levél
- 1 csapott tk rózsabors
- csipet só
- 1 liter víz
- 500 ml tej
- 1 csapott ek kukoricakeményítő
- friss zöldpetrezselyem