rss
  • Tojásos krumplileves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 10 dkg sárgarépa
    - 5 dkg fehérrépa
    - 1/2 szál póréhagyma
    - 1 szárzeller
    - 50 dkg újburgonya
    - 3 evőkanál olívaolaj
    - 1 babérlevél
    - 1 evőkanál vágott petrezselyem

    A tojáshoz:

    - 1 evőkanál ecet
    - 4 tojás

    Elkészítés:

    A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apróra összevágjuk. Az újburgonyát folyó víz alatt megsúroljuk, vagy héját lekaparjuk, kis kockákra daraboljuk.

    A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk a sárga- és a fehérrépát meg a póréhagymát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és felforraljuk. Ha a lé már forr, beletesszük az újburgonyát és a szárzellert. Kíméletesen főzzük, amikor épp megpuhult a burgonya, a levest levesszük a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel.

    A tojáshoz vizet forralunk, belekeverjük az ecetet. Kis merőkanálba ütünk egy tojást, és a forró-lobogó vízbe mártjuk. Pár pillanat, és elkezd a szélén a tojásfehérje keményedni, ekkor kiborítjuk a kanálból, és beleütjük a következő tojást. Ízlés szerinti keménységre főzzük. Amikor elkészült, szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, abban leöblítjük, majd tálaláskor a levesbe tesszük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sült sajtgombóc

    Hozzávalók: 20 dkg reszelt parmezán sajt, 20 dkg zsemlemorzsa, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg darált dió, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fehér bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál curry-por;

  • Almafánk

    Meghámozunk 1 kg almát, durva reszelõn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. Jól összedolgozzuk 8 dkg cukorral, 30 dkg liszttel, 1 csomag sütõporral, 2 egész tojással.

  • Málnás limonádé-turmix

    Hozzávalók: 20 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 5 citrom, 2 liter ásványvíz.

  • Tárkonyos halleves

    Hozzávalók: 60 dkg pontyfilé, 5 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 2 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 evõkanál tárkonyecet, 1 mokkáskanál frissen õrölt bors, 1 mokkáskanál tárkony, 1 mokkáskanál borsikafû, só.

  • Tejesszelet

    Hozzávalók:

    A mázhoz:

    - 3 evõkanál víz
    - 25 dkg étcsokoládé
    - 8 dkg margarin

    A krémhez

    - 8 dl habtejszín
    - 3,75 dkg zselatin
    - 3,75 dl tej
    - 5 csomag vanilliáscukor
    - 5 evõkanál kristálycukor

    A tepsi kikenéséhez

    - finomliszt
    - margarin

    A tésztához

    - 1 csapott kiskanál mézes sütemény fûszerkeverék
    - 1 csomag sütõpor
    - 4 dkg kakaópor
    - 30 dkg finomliszt
    - 6 evõkanál víz
    - 20 dkg kristálycukor
    - 8 tojás
    - 8 dkg margarin

  • Adobo

    Hozzávalók: 90 dkg csirkemell vagy comb, 2 ek szójaszósz, 1,5 dl fehérborecet, 1,5 dl víz, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 3 kk bors, 1 szárított erõs paprika, 1 ek só, 2 ek olaj.

  • Boros káposztával töltött liba

    Hozzávalók: 1 egész liba, 25dkg savanyu káposzta, 2 savanykás alma, 1 nagy fej
    vöröshagyma, 2evk rizs, 1/2dl vörösbor, majoránna, bors, só, õrölt kömény.

  • Tojás Josephine Baker módra

    Elõször besamelt készítünk 11 dkg vajból, 5 dkg lisztbõl és 2.5 dl tejbõl. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és enyhén megpirítjuk.

  • Joghurtos uborkasaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kígyóuborka, 4 dl joghurt, 1 evõkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, 1 csokor zöldkapor.

  • Meggy-málna lekvár

    Hozzávalók: 1 kg málna, fél kg meggy, kb 70 dkg cukor.

  • Sajttorta (sós)

    Hozzávalók:

    a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1/2 tk só, 5 ek víz. Összegyúrjuk és betesszük a hûtõbe. Töltelék: 20 dkg sajt (lehet fele ebbõl füstölt is akár), 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 ek. mustár, ízlés szerint só, bors, zöldpetrezselyem

  • Citromos lecsó

    Hozzávalók: 1 kg vastag húsú zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 tubus kolbászkrém, 1 citrom leve, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, õrölt fekete bors és só ízlés szerint.

  • Barackos gesztenyepáros

    Hozzávalók: 20 dkg gesztenyemassza, 7 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 18 dkg vaníliás porcukor, 2 dkg liszt, 15 dkg barackíz.

  • Hagymás babsaláta

    A fehér szemes babot kb. 1-1,5 csészével este beáztatjuk. Másnap hideg vízzel feltesszük fõzni. Közben legyen lobogó víz, mert ha a paszuly fõtt vagy 10-15 percet, a vizét leöntjük és a lobogó forró vízzel feltöltjük.

  • Narancsturmix

    Hozzávalók: 50 dkg narancs, 1 dl méz, 1,4 liter tej, 1 dl tejszín, fél narancs reszelt héja.

  • Fonott kalács

    Fonott kalácsA tészta összetevőiből könnyű kelt tésztát gyúrunk, majd letakarva félre tesszük keleszteni. Míg kel a tészta, összeállítjuk a krémet: a margarint felhabosítjuk a porcukorral, beletesszük a kakaót, a kókuszt, és ha nagyon sűrű lenne, akkor picike tejet. Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk. Előbb az egyiket jó vékonyra kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk, és megkenjük a krém felével, majd szorosan feltekerjük. A tésztát hosszában úgy vágjuk ketté, hogy a tetejéből 1,5 cm-t egyben hagyunk, a tészta két felét pedig összefonjuk.

  • Szilvás lepény

    Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 3/4 csomag sütõpor, 5 egész tojás, 3 ek. darált dió.

  • Vaníliás rétes

    Megfõzöm a pudingot. A réteslapot kinyújtom, majd kb. 10x10-es négyzetekre vágom. A közepét megtöltöm a pudinggal, majd háromszög alakra hajtom. A tetejét megkenem tojással. (Bármilyen pudinggal tölthetõ)

  • Csirkesaláta

    CsirkesalátaA csirkemellet összevágjuk, és olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, de használhatunk akár fűszerkeverékeket is (pl. francia, görög). A zöldségeket (paradicsom, kaliforniai paprika, kígyóuborka, hagyma) összevágjuk. Az ecetet az olívaolajat és a mézet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Az öntetet egy üvegben összerázzuk a zúzott fokhagymával, majd a zöldségekre öntjük. Végül ráöntjük a zöldségekre, és rászórjuk a sült csirkét. Legvégül az egészet összeforgatjuk, és kb. 1/2 órai hűtés után tálalhatjuk. De ízlés szerint bármilyen zöldség darabolható a salátába, ki melyiket szereti.

  • Citromos csirke

    Hozzávalók: 60 dkg csirkeszárny, 5 dl tyúkhúsleves (leveskockából), 2 citrom, 1 fej vöröshagyma, csipetnyi sáfrány, 10-10 dkg magozott zöld olajbogyó és mandula, 2 evõkanál olívaolaj, fél-fél kávéskanál õrölt fahéj és gyömbér, õrölt bors, só.