rss
  • Almás mártás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 1 kg alma
    - 2,5 dl fehérbor
    - 1 dl húsleves
    - 1 dl tejszín
    - 1 evőkanál méz
    - citromlé
    - fahéj

    Elkészítés:

    Az almákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Ezután ráöntjük a citromlevet, rácsurgatjuk a mézet. Borral és húslével elkeverjük, majd adunk hozzá egy kis fahájat és lassú tűzön, puhára pároljuk az almákat. Ha kész van, mixerrel pépesítjük és összefőzzük a tejszínnel.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Svájci túrótorta

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 28 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi só.

  • Káposzta savanyítása

    A kis cseréphordóban nagyon lól lehet savanyítani. Következõ az eljárás. A gyalult káposztát rétegezve kell a hordóba rakni. A rétegek közé sót, babérlevelet, köménymagot, szárított egész fûszerpeprikát, a káposzta torzsáját, esetleg birsalmaszeleteket lehet tenni ízlés szerint (én mindegyiket szoktam).

  • Töltött sült alma

    Hozzávalók: 4 kisebb, savanykás alma, 4 dkg mazsola, 4 dkg mandulacsík, 1,5 ek méz, késhegynyi gyömbérpor, 5 dkg puha vaj.

  • Bögrés sütemény

    Bögrés sütemény Hozzávalók az alaprecepthez: 4 csapott evõkanál finomliszt, 2-3 csapott evõkanál cukor vagy gyümölcscukor, 1 késhegynyi sütõpor vagy szódabikarbóna, 2 evõkanál fõzõ kakaópor, 1 tojás, 2 evõkanál olaj (pl. dióolaj), 2 evõkanál tej.

  • Hagymás, ecetes gombasaláta

    Hozzávalók: 2 fej hagyma, 30 dkg csiperkegomba, vagy egy üveg gombakonzerv, 2 ek 20 %-os ecet, 2 kk só, 1 ek cukor, késhegynyi õrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj, Vegeta.

  • Cappuccino fagylalt

    Hozzávalók: 1 doboz (2,5 g) zselatin, 1 dl hideg víz, 4-5 dl tejszín (felvert), 4-5 dl "half and half" (fele-fele arányú tej-tejszín keverék), 1 dl méz, 1 dl presszókávé.

  • Normand halleves

    Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg fogasfilé (halszelet), 30 dkg polip, 4 db tigrisrák, 12 db fekete kagyló, 10 dkg vegyes zöldség, 1 csokor petrezselyem, fél póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 csipet sáfrány, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom alapléhez: 50 dkg édesvízi halak csontja, 3 dl polip fõzõlé, 10 dkg rákvaj, fél póréhagyma, 10 szem egész bors, 50 g karikára vágott vegyes zöldség, rákvajhoz:10 dkg vaj, 20 dkg rákpáncél, 3 cl konyak, 1 dl fehérbor vagy alaplé.

  • Keménymagos, vagy rántottleves

    Nem nagyon kedvelt, de annál egészségesebb s beteg gyomornak nagyon ajánlatos leves. A készítése is nagyon egyszerû s azéert még sem éppen könnyû.

  • Házi készítésű croissant

    Házi készítésű croissantA tejben megfuttatjuk az élesztőt és beleteszünk egy kk. cukrot. A többi hozzávalót – a margarin kivételével - beletesszük egy tálba és a végén hozzáadjuk az élesztős, cukros tejet, így összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ezután a tésztát 10 részre vágjuk és 10 gombócot formálunk belőlük. A gombócokat pihentetjük legalább fél óráig meleg helyen. Ezután 2 részre osztjuk, így 5-5 gombóccal dolgozunk tovább. A gombócokat palacsinta formájúra nyújtjuk. Egy palacsinta formát megkenünk olvasztott margarinnal, majd a tetejére helyezünk egy újabb palacsintaformát.

  • Rejtett, töltött sonka

    Hozzávalók: 8 vékony, nagy gépsonkaszelet, 5 dkg juhtúró, 2 evõkanál frissen reszelt torma, só, cukor ízlés szerint, 1 evõkanál tejföl, késhegynyi törött fehér bors, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 teáskanál konyak, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors;

  • Krumplitorta

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé, tejszínhab.

  • Lekváros derelye

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, íz­lés szerint só, porcukor, szükség szerint szil­valekvár.

  • Házi készítésű eperfagyi

    Házi készítésű eperfagyi Törjük össze az epret, majd keverjük el 5 dkg cukorral és tegyük félre. Egy másik edényben keverjük simára a tojássárgákat a maradék cukorral, a tejjel és a csipet sóval. Közepes hőfokon melegítsük forrásig, de ne forraljuk. Öntsük át egy hideg tálba, tegyük 3 órára hűtőbe, és néha keverjük meg. Ha lehűlt, adjuk hozzá a vaníliás cukorral habbá vert tejszínt, és keverjük bele az elkészített eperpürét. Tegyük fagylaltgépbe, és kövessük a készülék útmutatóját. Az eperpüréhez hozzákeverhetünk fél deci narancslikőrt vagy fél pohár tokaji aszút.

  • Citromos pulykamell

    A pulykamell szeleteket kikloffoljuk, és vajon megpiritjuk a hús mindkét oldalát. Majd a tejszínt felmelegítjük, hozzáadunk cukrot, és citromlevet.

  • Majorannás metélt

    Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, zsír vagy olaj, egy kis fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, bors, só (ételízesítõ), egy evõkanál morzsolt majoranna, 1 csomag jó minõségû széles metélt tészta (vagy házilag gyúrt tészta).

  • Burgonyalepény

    Hozzávalók:

    25 dkg burgonya, hat tojás, 10 dkg vaj, egy fej vöröshagyma, só

  • Epres kiwis bólé

    Hozzávalók: 350 g friss, vagy 2 doboz konzerv eper, 5 db kiwi, 2 üveg száraz fehérbor, 5 cl kiwi likõr vagy szirup, 5 cl eper likõr vagy szirup, 5 cl fehér rum, 5 db kockacukor, 1 limett leve, 4 dl száraz vörösbor, 1 üveg száraz pezsgõ.

  • Tárkonyos ragu leves

    Tárkonyos ragu levesA húst lebőrözzük, kicsontozzuk, kockákra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a húst rárakjuk. Ezután a kockákra vágott zöldségek, majd a borsó és a gomba következik. Felengedjük húslével (kockából is készíthető), tejszín habarással besűrítjük. Apróra vágott zöldpetrezselymet, finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá, majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét, pici sót. Ha konzerv zöldborsót és konzerv gombát használunk, akkor adjuk a leveshez, ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

  • Zöldbabos rizs

    Hozzávalók: 40 dkg darálthús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 köteg petrezselyem, majoranna, oregánó, só, bors, barna rizs vagy 20 dkg zöldbab, fûszerpaprika, provence-i fûszerkeverék, rozmaring, 10 dkg füstölt sajt, 4 db paradicsom.

  • Cukkinileves oregánóval

    Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 dl fõzõtejszín, 1 dl sovány tej, 1 evõkanál olívaolaj, kevés liszt, néhány szelet gépsonka, néhány bazsalikom- és oregánólevél.