2024.04.25. - Márk

Gombócos leves

Hozzávalók:

- 2 fej vöröshagyma
- fél kg burgonya
- 1 ek olaj
- 1 ek pirospaprika
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db leves kocka
- 1 mk egész fûszerkömény
- 1 db tojás
- fél kg liszt
- 1 ek vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A megtisztított, felkockázott burgonyát feltesszük fõni, közben az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, beleszórjuk a köménymagot, hogy kipattogjon, majd lehúzva a tûzrõl meghintjük pirospaprikával. Felengedjük vízzel, és többször visszapároljuk, hogy a hagyma minél jobban szétfõjön, majd mehet bele a felkockázott paradicsom, paprika, leveskocka, só, bors ízlés szerint.

Addigra valószínûleg megfõtt a burgonya. Az alapot a krumpli fõzõlevével felöntjük, a burgonyát melegen áttörjük, hozzáadjuk a vajat. A levest átszûrjük, ha szükséges, felengedjük még egy kis vízzel, forralunk egyet rajta, majd el lehet alatta zárni a tüzet, mert a gombóc tésztájának összeállítása alatt esetleg túlfõhet.

Klasszikus krumpligombóc tésztát készítünk: áttört burgonya, vaj, tojás, annyi liszt, amennyit felvesz, ezt alaposan összegyúrjuk. Ebbõl a tésztából apró, 5 forintos nagyságú gombócokat formázzunk. Eközben a levest visszatesszük a tûzre, lisztbe hempergetjük, és amikor a leves forrni kezd, beledobáljuk a gombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, kész.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!