2025.11.04. - Károly

Sárgarépa fõzelék tejszínesen

Hozzávalók:

- 1 kg reszelt sárgarépa
- 8 dl tej
- 3 dl tejszín
- 4 púpos evõkanál liszt
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- 2 teáskanál só
- 1 púpos evõkanál kristálycukor
- 1 citrom héja
- 2 evõkanál citromlé
- 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
- 2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfû
- 1 teáskanál õrölt fehérbors
- 1 teáskanál szárított, õrölt gyömbér
Elkészítés:

Nagy lábasba öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelõn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evõkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, idõnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tûzrõl levéve szórjunk rá négy púpos evõkanálnyi lisztet. Egy percre tegyük vissza a tûzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fûszereket, kristálycukrot.

Az újraforrástól számítva fõzzük még nagyjából 10 percig. Mire fogyasztható hõmérsékletûre hûl, szépen besûrûsödik.