- 50 dkg liszt
- 1 db tojás + 2 evõkanál tej villával felverve
- 1 élesztõ
- 8 dkg lágy vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 kis citrom reszelt héja
- kb. 2 dl langyos tej
- 5 dkg mazsola
- 1 teáskanál porcukor
- 2 teáskanál víz
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Keverõtálba szitáltam a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bõ 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztottam robotgéppel. A végén belegyúrtam a mazsolát is. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
A tésztát 4 felé osztottam, kb. 50 cm-es rudakat sodortam belõlük, összefontam. Sütõpapírral bélelt formába helyeztem a kalácsot, a maradék tojással lekentem, kb. fél órát meleg helyen kelesztettem.
A sütõt közben 200 fokra elõmelegítettem, és kb. 30-35 perc alatt barnás-pirosra sütöttem. Még forrón 1 teáskanál porcukrot összekevertem kb. 2 teáskanál vízzel, a kalács piros felületét lekentem, attól lett fényes.