2024.03.29. - Auguszta

Gyümölcsös túrókocka

Hozzávalók:

A tésztához:

- 8 tojás
- 24 dkg liszt
- 3 dkg kakaó
- 30 dkg kristálycukor
- 3 ek étolaj
- 6 ek víz
- fél cs sütõpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só

A túrókrémhez:

- 50 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 fél citrom reszelt héja és leve
- 1 ü körtebefõtt
- 1 ü õszibarack befõtt
- porcukor vagy tortabevonó a tetejére
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval gépi habverõvel kemény habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a 30 dkg kristálycukrot, majd a tojások sárgáit egyesével, utána a 6 ek vizet szintén apránként, miközben folyamatosan dolgozik a habverõ.

A lisztben elõzõleg elkeverjük a kakaót, sütõport és a szódabikarbónát. A kakaós lisztkeveréket 4-5 kanalanként rászórjuk a hab tetejére, meglocsoljuk kevés étolajjal. Most már fakanállal dolgozunk tovább, nehogy összetörjük a habot. Mindig csak akkor hintjük rá a következõ 4-5 ek lisztet, ha már az elõzõ adagot szépen eldolgoztuk, és megint meglocsoljuk egy evõkanál étolajjal. Ezt addig ismételjük, amíg a lisztes keverék el nem fogy.

Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. Elõmelegített sütõben elõször 220-230 fokon kb. 10 percig erõs lángon sütjük, utána 180 fokon sütjük tûpróbáig. Csak a teljesen kihûlt piskótát szabad megtölteni, mert különben a túrókrémben megolvadna a vaj.

A kihûlt piskótát háromfelé vágjuk, megtöltjük a túrókrémmel és a gyümölcsökkel. A túrókrémhez elõször a vajat kell habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és levével, majd a jól áttört túróval jól kikeverjük az egészet. A befõtteket jól lecsöpögtetve rendezzük a túrókrém tetejére.

Végül a süteményt meghintjük porcukorral, vagy bevonjuk tortabevonóval.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!