rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Gombás fasírt

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 2 nagy csokor friss petrezselyem
    - 1 egész tojás
    - 3 zsemle
    - 70 dkg darált hús
    - 7-8 gerezd fokhagyma
    - pirospaprika
    - só
    - bors
    - ételízesítõ
    - szárított vegyes erdei gombafûszer
    - kevés tej
    - olaj a sütéshez
    - morzsa

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Elkészítés:

    A petrezselymet apróra vágjuk a fokhagymával együtt. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és tálba tesszük.

    A darálthússal, tojással, kb. 2 tk gombafûszerrel, fokhagymával és a többi fûszerrel együtt alaposan összekeverjük, és legalább 1-2 órára hûtõbe tesszük (akár egész éjszakára is lehet). Ha kicsit lágynak érezzük, tehetünk bele morzsát is.

    Kis golyókat formálunk, majd forró olajban kb. 20 perc alatt készre sütjük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Dorozsmai molnárponty

    Hozzávalók: 1,6 kg ponty szeletelve, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg zsír, fél kg gomba, 10 dkg hagyma, fél kg csuszatészta, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 6 dl tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, paprika, 1-1 paradicsom, paprika, hallé.

  • Gombás rizs a mikróból

    Hozzávalók: kis pohár rizs, 4-5 nagyobb fej gomba, csili, só, bazsalikom.

  • Csirkemell baconbe tekerve

    Csirkemell baconbe tekerveA krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és mellé szeleteljük a hagymát. A csirkemellet négy vékony szeletre vágjuk, ezek kicsi szeletek, de pont megfelelnek a célnak. Minden szeletre fektetünk keresztbe egy-egy megpucolt fokhagymagerezdet és egy-egy szelet kaliforniai paprikát. Feltekerjük és belegöngyöljük egy-egy fél szelet bacon-be. Megtűzzük fogpiszkálóval és az előkészített krumpli karikákra helyezzük mind a négy kis csomagot.

  • Francia burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evõkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

  • Fekete erdõ kávé

    Hozzávalók: 1/2 l erõs kávé, 1 likõröspohár cseresznyepálinka, jégkocka, cukor.

  • Spagetti a tenger gyümölcseivel

    40 dkg mélyhûtött tenger gyümölcsét egy szitába teszem és szomahõmérsékleten mintegy 15 perc alatt hagyom kiolvadni. 25 dkg spagettit sós vízben fogkeményre (al dente) fõzök. Leszûröm és lecsepegtetem.

  • Diópuding

    Elkészítés

    A zsemlék héját levágjuk, majd tejbe áztatjuk. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a tojássárgáját is. A kinyomkodott zsemlét szitán átpasszírozzuk és a krémbe keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, õrölt szegfûszeggel és fahéjjal fûszerezzük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A krémet kivajazott, durvaszemû kristálycukorral vagy zsemlemorzsával beszórt kis pudingformákba töltjük. Tepsibe állítjuk, annyi vizet öntünk alá, hogy a formák feléig érjen, majd meleg, de nem forró (150 fokos) sütõben kb. 40 percig gõzöljük. Tányérra borítva, borsodóval leöntve kínáljuk.

  • Peszahi almás rétes

    Hozzávalók: 7 egész maceszlap, 1 kg hámozott, reszelt alma, 3 tojás, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, fél kávéskanál fahéj, fél kávéskanál õrölt szegfûszeg, 4 dl bor, 2 evõkanál libazsír.

  • Májgombóc leves

    Májgombóc levesA zsemlét beáztatjuk egy tányér tejbe. A sertésmájat megmossuk és ledaráljuk. A zsemlét kinyomkodjuk, a májjal, a tojással és a fűszerekkel összegyúrjuk. Az így elkészített masszából kis gombócokat formázunk. Egy kétliteres edénybe olajat öntünk és a kockára vágott hagymát beletesszük, üvegesre pároljuk. Ezután egy liter vízzel felöntjük, és sóval, borssal, paprikával, petrezselyemzölddel ízesítjük. Beletesszük az alaposan megtisztított, csíkokra vágott zöldségeket és megfőzzük. A végén a májgombócokat főzzük bele kb 10-15 perccel,mielőtt készre főtt.

  • Makaróni mortadellával

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg mortadella (vagy egyéb felvágott, például zalahús, esetleg párizsi), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott evõkanál paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Bakonyi betyárleves

    Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípõs paprika, csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztbõl.

  • Pikáns húsgombóc

    Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 3 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evõkanál mustár, 2 szelet kenyér, 5 dl marhahúsleves (kockából), 2 evõkanál frissen facsart citromlé, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 2 dl tejföl, 15 szem kapribogyó, 1 tojássárgája, 2 babérlevél, só, õrölt bors.

  • Íróleves dinnyében

    Hozzávalók: fél sárgadinnyék, 6 dl író, fél citrom leve, csipetnyi õrölt fahéj, 1 kk vágott mentalevél, 1/2 kk só, 4 ek cukor, mentalevelek a díszítéshez.

  • Ánizskrémleves

    Hozzávalók: 1 evõkanálnyi vaj, 2 fej hagyma, 2 szál közepes sárgarépa, ugyanennyi ánizsgumó, 2 db burgonya, só, fehér bors, 0,5 liter víz vagy húsleves, 1-2 evõkanál liszt, 0,5 liter tej, kis csokor snidling.

  • Örmény rizskásaleves

    Hozzávalók: 15 dkg gomba, 1 ek rizs személyenként, 2 ek liszt, kevés olaj, lestyán, petrezselyemzöldje, churut (ld. korábbi fejezetben), só, bors.

  • Hagymás tojás (Ájer lájber cibelesz)

    Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, l csirkemáj, l kanál só, kevés törött bors.

  • Kefíres cseresznyés, meggyes lepény

    Hozzávalók: 1 pohár kefír, 2 pohár cukor, 3 pohár liszt, 1 pohár étolaj, 4 db tojás, 1 cs. sütõpor, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg meggy, 20 dkg cseresznye, 20 dkg meggy, 10 dkg darált dió.

  • Sajtgolyók

    SajtgolyókA sajtot egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll. Kisebb golyókat formázunk, amit a két tenyerünk között rudacskákra sodrunk. Olajat forrósítunk és a kroketteket óvatosan beleengedjük a már forró olajba. Közepes lángon szép világos barnára sütjük. A sütés elején szeretnek összekapaszkodni, ezért jobb, ha egyszerre csak 4-5 darabot sütünk és párszor megmozgatjuk őket. Majd konyhai papírtörlőre szedjük. Bármilyen mártogatóssal, sült krumplival vagy krumplipürével, friss salátával vagy párolt rizzsel kínáljuk.

  • Joghurtos csirkeleves almával

    Hozzávalók: 60 dkg csirke, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 3 dl joghurt, 5 dkg liszt, 40 dkg alma, 3 dkg cukor, citromhéj, só.

  • Eperdzsem

    Hozzávalók: 1500 g apró eper, 1000 g kristálycukor, 1 mk. citromsav (vagy 2 citrom leve).

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...