rss
  • Szalonnával töltött gombóc

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    Tészta:

    - 60 dkg burgonya
    - 40 dkg finomliszt
    - só
    - 1 tojás

    Töltelék:

    - 30 dkg húsos szalonna
    - 1 vöröshagyma
    - fél csokor petrezselyem
    - késhegyni reszelt szerecsendió

    A forma kikenéséhez:

    - vaj
    - finomliszt

    A lekenéshez:

    - 2 dl tej
    - 3 tojás
    - fél mk só

    Elkészítés:

    A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfõzzük, leszûrjük, hûlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Még melegen lereszeljük sajtreszelõn.

    A liszttel, a tojással és kb. 1 csapott evõkanál sóval összedolgozzuk. Ha túl puha lenne, adhatunk hozzá még lisztet, ha túl kemény, akkor pedig egy kis tejet. Henger alakúra formáljuk a tésztát, és betesszük a hûtõszekrénybe 1 órára.

    A szalonnát kis kockákra vágjuk, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Együtt pirítjuk egy serpenyõben, míg a szalonna zsírja kiolvad, és megpirul a hagyma. Finomra vágott petrezselyemmel és reszelt szerecsendióval fûszerezzük.

    A pihentetett tésztát enyhén lisztes gyúrólapon 12 karikára vágjuk, egyenként kinyújtjuk, a tölteléket a közepére halmozzuk, majd gombócokat formálunk.

    Kivajazott, lisztezett tepsibe rakosgatjuk, majd elõmelegített sütõben kb. 30 percig sütjük. A tejet a tojással és a sóval kissé felverjük, ezzel lekenjük a gombócokat, és további 12-15 percre visszatesszük a sütõbe.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Baracklikõr

    Hozzávalók: 75 dkg méz, 1 kg darált barack, 5 barackmag bél, 3/4 liter 80 fokos alkohol, 3/4 liter víz, kevés csersav.

  • Bácskai halászlé

    Hozzávalók: 2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg apróhal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika.

  • Húsos rakott csõtészta

    Hozzávalók: 25 dkg csõtészta, 40 dkg darálthús, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 1 paradicsompüré, só, oregánó, 15 dkg reszelt parmezán sajt.

  • Hideg citromkrém

    Hozzávalók: 4 pohár joghurt, 4-6 evõkanál sûrített, cukrozott tej (ízlés szerint), 1 citrom reszelt sárga héja és kicsavart leve.

  • Sült hot dog

    Hozzávalók: 8 db stangli (egyenes kicsi kifli), 8 kicsi virsli, 1 evõkanál mustár, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma.

  • Madártej

    Hozzávalók: 1,2 l tej, 4 tojás, 1 púpozott evõkanál finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor;

  • Dán húspogácsa

    Hozzávalók: 40 dkg sovány marhahús, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 teáskanál pirospaprika ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt, a mártáshoz 3 dl tej.

  • Palócgulyás

    Hozzávalók: 50 dkg marha- vagy disznóhús, zsír, olaj, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, pirospaprika, só ízlés szerint, babérlevél, csipet majoránna, bors, 1 pohár tejföl. A csipetkéhez: 15 dkg liszt, 1 tojás.

  • Babfasírt

    A babot sós vízben puhára fõzzük. Krumplinyomón áttörjük. Tejbe áztatott zsemlyével, tojással és apróra vágott, zsírban pirított hagymával összedolgozzuk; sóval, borssal ízlés szerint fûszerezzük.

  • Rakott kelkáposzta

    Rakott kelkáposztaForraljunk fel 1.5 liter vizet, eközben a kelkáposztát vágjuk vékony csíkokra. A forrásban levő vizet ízesítsük 2 tk Delikáttal, tegyük bele a kelkáposztát, főzzük 3-4 percig. Szedjük ki szűrőkanállal. A forrásban lévő káposzta vízében főzzük félpuhára a rizst (kb. 10-12 perc). Ezalatt pirítsuk meg olajon a darált húst, adjuk hozzá a Knorr Pörkölt kockákat, és 1.5 dl vizet. Lassú tűzön pároljuk 4-5 percig. Egy hőálló tepsi aljára terítsük ki a kelkáposztát. Tegyük rá a leszűrt, félig főtt rizst, majd borítsuk be a darált hússal.

  • Párizsi kosárkák

    Hozzávalók: 10-15 szelet párizsi, 3 db burgonya, 3 db fõtt tojás, 2 db ecetes csemege uborka, pirosarany, olaj a sütéshez.

  • Capresesaláta

    Hozzávalók: fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olivaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.

  • Babos burgonya

    Hozzávalók: fél kg bab, 1 kg burgonya, 1 db babérlevél, 1 fej hagyma, 1 teáskanál só, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál olaj, késhegynyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, vegeta.

  • Mogyorós kávé

    Hozzávalók: instant kávépor, tej, mogyorós csokikrém. A tetejére: tejszínhab és õrölt, pirított mogyoró.

  • Paradicsomos babsaláta

    Az elõkészített babot fõzd meg sós vízben és szûrd le. A vöröshagymát vágd apróra és fonnyaszd meg a felforrósított olajon, majd add hozzá a paradicsompürét, végül öntsd fel 1,5 dl vízzel, keverd simára és ízesítsd borsikafûvel , kakukkfûvel, cukorral és sóval.

  • Escalivada saláta

    Hozzávalók: 1 közepes padlizsán, 4 kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 evõkanál borecet, 4 evõkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, só (ízlés szerint).

  • Kecskesajtos virsli püré

    Hozzávalók: 10 dkg kecskesajt, 1 pár virsli, 1 dl tejföl, 1 csipet só, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csipet bors, 1 szár kapor, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl tejszín.

  • Tepsis zöldbab

    Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg zöldbab, 2 tojás, 2 dkg margarin, 2 dl tej, 2 evõkanál finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál só.

  • Hagymás krumplisaláta

    A krumplit fõzd meg héjában és karikázd fel. A hagymát karikázd fel, szedd szálaira, tedd szûrõbe, és öblítsd le forró vízzel.

  • Csirkemell tejszínes kukoricamártással és krokett-tel

    Hozzávalók:

    1 db filézett csirkemell, 2,5 dl tejszín, fél doboz csemegekukorica, 1 doboz konzerv bébi kukorica, liszt, olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 db piros húsú paprika, 1 csomag gyorsfagyasztott krokett