2024.03.29. - Auguszta

Diós-mézes

Hozzávalók:

A tésztához:

- 7 dkg vaj
- 2 evõkanál méz
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 evõkanál mézeskalács fûszer
- 1/2 kávésanál õrölt fahéj
- 1 dkg szalalkáli
- 1/2 dl tej
- 3 db tojás

A diókrémhez:

- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evõkanál rum

Valamint:

- 30 db babapiskóta
- rumos-cukros tej a babapiskóták locsolásához
- 10 dkg csokoládé
- 2 evõkanál olaj
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tésztához a vajat szelíd tûzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tûzrõl és langyosra hûtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfûszerrel és a fahéjjal. A szalalkálit feloldjuk a langyos tejben.

A vaj-méz elegybe egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalalkális tejet, és több részletben a liszthez adjuk, fakanállal vagy kézi robotgéppel jól kidolgozzuk. A keverõtálban hagyjuk, fóliával letakarjuk, 1 órán át a hûtõben pihentetjük. A sütõt elõmelegítjük 200 fokra. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, kisodorjuk, és kivajazott tepsi hátán egyenként megsütjük. A lapokat sütés elõtt villával megszurkáljuk. Világosra sütjük.

A diókrémhez a pudingport a tejjel és a cukrokkal felfõzzük, majd a darált diót belekeverjük és kihûtjük. A vajat kihabosítjuk, a kihûlt fõzött krémmel, a narancshéjjal és a rummal jól összedolgozzuk. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, kirakjuk átlósan a cukros-rumos tejjel meglocsolt babapiskótával. A maradék krémet a babapiskótákra kenjük, a másik lappal befedjük.

A tetejére a mázhoz 10 dkg színes cukros fehér csokoládét 2 evõkanál olajjal vízgõz felett felolvasztottam, ezzel vontam be a süteményt.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!