rss
  • Csíkos kalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 5,5 dl tej
    - 10 dkg élesztõ
    - 3 evõkanál kristálycukor
    - 1 kg finomliszt
    - 2 tojás
    - 15 dkg porcukor
    - 1 mokkáskanál só
    - 15 dkg margarin

    A kakaós részhez:

    - 3 evõkanál keserû kakaópor
    - 4 dkg margarin

    A töltelékhez:

    - 8 dkg margarin
    - 8 evõkanál csokoládés mogyorókrém
    - 9-10 evõkanál cukrozott kakaópor
    - 2 kiskanál õrölt fahéj

    Elkészítés:

    A tejet meglangyosítjuk, az élesztõt belemorzsoljuk, a kristálycukrot hozzákeverjük. Meleg helyen félretesszük 15 percre.

    A lisztet nagy tálba szitáljuk, és a felfuttatott tejes élesztõvel, a tojásokkal, a porcukorral és a sóval jól kidolgozzuk. Beledolgozzuk a langyosra olvasztott margarint is. A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe beledagasztjuk a kakaóport és az olvasztott margarint is. Mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    Ezután mindkét tésztát 2 részre osztjuk. A kakaósat kb. kisujjnyi vastagságúra, 40x25 cm-esre kinyújtjuk, félretesszük. A töltelékhez való margarint a mogyorókrémmel kevergetve fölolvasztjuk. A cukrozott kakaóport a fahéjjal összeforgatjuk. A világos tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, mint a kakaósat, azaz 40x25 cm-esre. A margarinos mogyorókrém felével megkenjük, a fahéjas kakaó felével megszórjuk. A kakaós tésztát ráillesztjük, majd fölcsavarjuk, akár a bejglit, és margarinnal kikent tepsibe tesszük. A másik tésztarudat ugyanígy készítjük el.

    Mindkét kalácsot felvert tojással lekenjük, meleg helyen 25 percen át pihentetjük, majd elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütõben 165 fok) kb. 50 perc alatt megsütjük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Acapulco

    Hozzávalók: tört jég, 1 rész fehér rum, 1 rész tequila, ½ rész kókuszlikõr, 2 rész ananászlé, 1 rész grapefruitlé.

  • Pikáns muffin

    Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 20 dkg burgonya (fõként lisztesre fõvõ), 3 dkg friss élesztõ, 45 dkg liszt, 1 1/2 tk só, 1 kis paprika (kb. 15 dkg), 10 dkg újhagyma, 1 vastag szelet fõtt sonka (kb. 20 dkg), 3-4 ek tejszín, a formázáshoz liszt, 40 muffinpapír.

  • Meggyes zöldbabfõzelék

    Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldbab, 30 dkg érett kimagozott meggy, 2 dl tejföl, 2 evõkanál liszt, 4 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, kiskanál cukor.

  • Bográcsos pörkölt (cigányosan)

    A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá õrölt kömény, õrölt bors, só, kevés szemes bors és hagyma bõségesen, majd újból hús stb.

  • Sörös borda

    Hozzávalók:

    - 4 nagyobb szelet karaj
    - 3-4 vöröshagyma
    - 1 csapott kávéskanál őrölt pirospaprika
    - só
    - őrölt bors
    - 1 csapott kávéskanál őrölt őrölt kömény
    - 3 evőkanál étolaj
    - két-három evőkanál mustár
    - 5 dl sör

  • Csirkemájragu

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 1 szép, húsos paradicsompaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fekete bors ízlés szerint;

  • Mákos pite

    Hozzávalók:

    fél kg liszt, 25 dkg margarin, 3-4 evõkanál olaj, 10 dkg cukor, csipet só, 4 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 dkg élesztõ; 4-5 kanál lekvár; máktöltelék: 25 dkg õrölt mák, 1 citrom reszelt héja, 2 fõtt burgonya, reszelve, 4 tojás felvert fehérje, 8 evõkanál cukor, szükség esetén kevés víz

  • Diétás vadas csirke

    Hozzávalók: 4 csirkemell, vagy 8 kicsi comb, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, karalábé, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 ek liszt, 2 pohár kefir, 7-8 babérlevél, ételízesítõ por, borsikafû, 2 ek mustár, 2 ek kristálycukor, 1 mk Piros Arany krém, citromlé, só.

  • Velõs rostélyos

    Hozzávalók: 4 szelet rostélyos (kb. 80 dkg), 10 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 15 dkg velõ, 1 evõkanál vágott zöldpetrezselyem, 1 zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 kanál liszt, 10 dkg gomba, 2 dl tejföl.

  • Burgonyás édeskömény hússal töltve, csõben sütve

    Hozzávalók: 70 dkg édeskömény, 50 dkg lisztes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált hús (sertés, szárnyas tetszés szerint), 1 hagyma, 1 evõkanál olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 4 dl fõzõtejszín, kevés reszelt szerecsendió, só, bors.

  • Tejszínes raguleves

    Hozzávalók:

    3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10 dkg csiperkegomba, 12 csirke szárnyköz, 1 csipet sáfrány, 1,5 dl tejszín, 1 csapott evõkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, õrölt bors

  • Hortobágyi tepertõsrudak

    1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütõporral, 10 deka zsírral, 2 egész tojással és kevés sóval rétestészta-keménységûre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván.

  • Borjúpörkölt

    Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

  • Házi készítésû croissant

    Hozzávalók:

    - 60 dkg rétesliszt
    - 3,5 dkg olvasztott vaj
    - 2,5 dkg friss élesztõ
    - 2,5 dl langyos víz
    - 1 teáskanál só
    - 7,5 dkg porcukor
    - 2 evõkanál holland kakaó
    - 30 dkg hideg vaj
    - tojás a kenéshez

  • Narancsos rizs

    Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 dkg vaj, 1 db narancs, 1 dl narancslé, 1/2 narancshéj, 10 dkg porcukor, 3 db tojás.

  • Almás, túrós béles

    Hozzávalók: A tésztához: 1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütõpor, 1 csomag szárított élesztõ, amennyi lisztet felvesz.

  • Brassoi csirkezúza

    Hozzávalok: 50 dkg csirkezúza, 60 dkg fõtt burgonya, 0.8 dl olaj, 12 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, törött bors, só.

  • Ínyenckonyha cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak

    Ez a könyv, amelyet most ,,feltálalunk" a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak, azzal a céllal készült, hogy diétájuknak megfelelõ ételek készíthessenek.

  • Rántott gomba (gombafejek rántva)

    Hozzávalók: fél kg csiperkegomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.

  • Tüzes grill-tányér

    A tarjaszeleteket kiveregetjük. Borssal, cayenne-borssal, õrölt köménymaggal bedörzsöljük. Kevés cseresznyepaprika-krémmel bekenjük. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a szétmorzsolt babérral együtt a hússzeleteken szétosztjuk. Végül leöntjük kevés olajjal és alufóliába csomagoljuk. Egy-két napig pácoljuk. A fóliából kicsomagoljuk és faszénparázson vagy sütúben megsütjük. Sütés után sózzuk. Kukoricasalátával kínáljuk. Ehhez a mirelit kukoricát sós vízben megfõzzük, a paradicsompaprikát kockákra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A lecsöpögtetett kukoricát összekeverjük a többi zöldséggel, majd olajos-ecetes vinaigrette-mártással leöntjük és legalább egy órát érleljük.