2025.11.21. - Olivér

Szilveszteri lencseleves

Szilveszteri lencseleves
Szilveszteri lencselevesEgy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat. És már fogyaszthatjuk is :)
Hozzávalók:

- 25 dkg lencse
- 10 dkg füstölt sajt
- fél dl olaj
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál mustár
- fokhagyma
- só
- babérlevél