- 2 db kacsamell
- 1 evõkanál olívaolaj
- 1.2 dl mandarinlé
- 5 db mandarin
- 5 dl csirkealaplé
- 1 kis csokor kakukkfû
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej kelkáposzta
- só
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A sütõt elõmelegítjük 170 °C-ra. A mellek zsíros részén egy éles késsel barázdákat ejtünk, és a húst enyhén megsózzuk. A kacsamelleket bõrös oldalukkal lefelé a felforrósított olajba tesszük, és a bõrös részt lassú tûzön ropogósra sütjük. A kiolvadt zsírt közben kikanalazzuk alóla és félretesszük.
Amikor a bõrt elég ropogósnak találjuk, megfordítjuk a húst, és közepes lángon a másik oldalt is megpirítjuk.
Ezután a húst egy hõálló edényben 7-8 percre a sütõbe helyezzük, majd a sütõbõl kivéve vágódeszkán 10 percig állni hagyjuk, végül felszeleteljük.
Míg a kacsa sül, a mandarinlét 3 gerezdjeire bontott és félbevágott mandarinnal együtt addig hevítjük, míg a fele el nem forr és a szósz az edény alján ragacsos bevonatot nem képez. Ekkor hozzáadjuk az alaplé felét és az összeaprított kakukkfüvet, és megsózzuk.
A szószt addig fõzzük, míg ismét a felére nem forr, majd hozzáadunk még egy keveset a maradék alaplébõl, és azt is beforraljuk.
Míg a szósz készül, a kiolvadt zsírt egy serpenyõbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon addig hevítjük, míg a fokhagyma enyhén meg nem barnul, azután eltávolítjuk.
A csíkokra vágott kelt a serpenyõbe tesszük, alaposan átforgatjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a maradék alaplét és átpároljuk benne, ügyelve, hogy a színét ne veszítse el.
A tányérok alját kibéleljük a kelkáposztával, ráhelyezzük a hússzeleteket, és körbelocsoljuk a szósszal. Az egészben hagyott mandarinokkal díszítjük.