- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1/2 fej zeller
- 5 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evõkanál olaj
- 15 dkg zöldborsó (konzerv)
- 1 evõkanál liszt
- 1 l sonkafõzõ-lé (ha nincs húsleves kockából)
Sonkás gombóchoz:
1,5 szikkadt zsemle
6 dkg sonka
1 tojás
1 evõkanál vaj
2 evõkanál zsemlemorzsa
1/2 dl tejföl
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát, és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük, és fél óráig duzzasztjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk.
Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót, és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal, és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tûzön lefedve fõzzük.
A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és további 10 perc alatt készre fõzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.