rss
  • A görögdinnye remek vitaminforrás

  • Share on Tumblr

    A legkedveltebb nyári gyümölcs szezonja is eljött. A görögdinnye valószínûleg a legtöbbet vásárolt hûsítõ. Nemcsak mézédes íze miatt szeretjük, de rengeteg vitamin található benne, és méregtelenítõ hatásáról is igen híres.

    loading...

    Amellett, hogy a görögdinnyének nagyon magas, 90%-os a víztartalma, fontos vitaminokat is tartalmaz. Megtalálható benne karotin, ami a szervezetben A-vitaminná alakul. Emellett a C-és E-vitamin a kötõszövet rugalmasságát segítik elõ, és keringésünket teszik egészségesebbé. B-vitamin tartalma bõrünk, körmünk és hajunk szépségéért felel.

    Antioxidáns tartalma rákmegelõzõ hatást vált ki szervezetünkbõl. Tartalmaz még vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is.

    A görögdinnye rendkívül jó méregtelenítõ. Nagymennyiségû víztartalma miatt gyorsan áthalad a szervezeten a nem kívánatos anyagokkal együtt. Elsõsorban a vesénket teszi rendbe, kimossa a húgysavköveket és átmossa a szervezetet. Rendszeres fogyasztása révén a vér sav-lúg egyensúlyát teremti meg.

    Fogyókúrázóknak is ajánlják, hiszen a magas víztartalom miatt gyorsan megjelenik a telítettség érzete. Emellett igen alacsony a kalória tartalma. Szomjoltó hatása is igen ismert. A dinnye magjai is gyógyhatásúak, két evõkanálnyit egy pohár vízben negyedóráig forralva fõzetet kapunk, ami cukor- és vesebajra kiváló.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Különleges csontleves

    Hozzávalók:

    1 csirke csontváza (maradék hússal rajta), 75 dkg sertés orjacsont, 50 dkg sonkacsont vagy marhacsont, 2 l víz, 2 teáskanál só, 2 teáskanál szárított garnélarák

  • Banshee

    Turmixgépben kevés tört jéggel megkeverjük, koktélospohárba töltjük.

  • Kókuszos sütemény

    Hozzávalók: 21 dkg liszt, 15 dkg margarin, 19 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg kókuszreszelék.

  • Sárga mandulás rizs

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 tyúkhúsleves-kocka, 20 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, 5 dkg tisztított fehér mandula, 3 evõkanál olaj, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál õrölt szegfûbors, 1 mokkáskanál õrölt fekete bors, só (ízlés szerint).

  • Levendulás eperlekvár

    Hozzávalók: 1.2 kg eper, fél kiló befõzõcukor, 1 db citrom, 8 ág levendula virág

  • Szõlõs ponty

    Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pontyfilé, só, 4-5 szem bors, 1 babérlevél, 2 szem szegfûszeg, körömnyi fahéj, darabka citromhéj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 40 dkg fehér szõlõ.

  • Kapros harcsapaprikás bográcsban

    Hozzávalók: 80 dkg harcsafilé, 2 hagyma, zsír, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 10 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, 3-5 evõkanál pirospaprika, só, fokhagyma, köménymag, kapor.

  • Céklás húsgombóc

    Hozzávalók:

    - 3 db közepes cékla
    - 1 ek olívaolaj
    - 1 tk köménymag
    - 1 salotta hagyma
    - 25 dkg sertés darálthús
    - 2 dkg zsemlemorzsa
    - 1.5 dl tejföl
    - fél citrom reszelt héja
    - 1 ek aprított kapor

  • Svéd gombasaláta

    Hozzávalók: 75 dkg gomba, 1 dl olaj, 5 dkg hagyma, 1 citrom, 2 g paprika, kevés õrölt bors, 1 babérlevél, 1 g kakukkfû, 1 dkg paprikakrém, 5 dkg paradicsompüré, 1 dkg cukor, 2 dkg só.

  • Olajos paprikasaláta

    Hozzávalók:

    - 4 db vastaghúsú paprika

    Az olajos-ecetes léhez:

    - 3-4 ek 10 %-os ecet
    - 1,5 dl víz
    - 2 kk só
    - 1 tk cukor
    - 8 szem fekete bors
    - 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
    - 1 babérlevél
    - 3 ek olívaolaj

  • Löncshúskrém

    A löncshúst , rámat, mustárt habosra keverjük robotgéppel.

  • Krémeslepény

    12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségû vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele.

  • Sült zeller

    Hozzávalók: 1 kg zellergumó, ízlés szerint só;

  • Ciprusi húsvéti leves

    Hozzávalók: 80 dkg bárányhús csonttal, 2 liter víz, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 3 zellerszár, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg rizs, 3 tojássárgája, 1 evõkanál finom kukoricaliszt, 1 csésze tej, só, bors.

  • Sajtmártás

    Hozzávalók:

    3 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, darabka füstölt sajt, currypor, tárkony

  • Borjúpörkölt

    Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

  • Erdélyi rablóhús

    Hozzávalók: 80 dkg vesés, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kk paprika, bors, só, 20 dkg kukoricadara, 8 dkg zsír.

  • Almás krémes

    Hozzávalók: Piskóta lapokhoz (1 sárga- 1 kakaós): 2x4 db tojás, 2x0.12 kg kristálycukor, 2x 0.16 kg liszt, 2x0,025 l olaj, 2x1 cs sütõpor, 2x0.025l tej, 1x0.02 kg kakaópor. Krémhez: 1.0 kg alma, 0.05 kg vaj, 0.08 kg kristálycukor, 1 db resz.citromhéj, 2.5 cs v.puding fõzõs, 1.0 l tej, 0.14 kg kr.cukor, 2 cs van.cukor, 1 cs zselatin, 0.25 kg margarin, 0.5l habmester, 0.15 kg étcsoki, 0.025 l olaj.

  • Egres dzsem

    Hozzávalók: 15-205 dkg tisztított egres, 1 közepes narancs héjával együtt összevágva darabokra, 9,6 dl cukor (kb. 80 dkg), 2,4 dl mazsola (kb. 16 dkg).

  • Hűsítő gyümölcsleves

    Hűsítő gyümölcslevesA gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk az almát, az epret pedig csak kettévágjuk, és beledobjuk a gyümölcsöket az edénybe. Felöntjük annyi vízzel hogy éppen ellepje, majd jöhet a cukor, szegfűszeg és fahéj, majd felforraljuk és alacsony lángon kicsit főzzük, egészen addig, amíg az alma meg nem puhul. Utána jöhet a habarás. A tejszínből, kevés lisztből és 1 tojás sárgájából kikeverjük a habarást, és hozzáadjuk a leveshez. Hűvös helyre tesszük, és ha jól kihűlt lehet is fogyasztani. A levesbe ízlés szerint bármilyen gyümölcs tehető, ki milyet szeret.

loading...