rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Egres rumban

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kiló majdnem érett egres, 70 dkg cukor, fél liter víz, 1 liter rum, 3 vaniliarúd, 5-6 ágacska citromfû.

    Az egrest megtisztítom, mosom és jól lecsepegtetem. A többi hozzávalót (a rumot kivéve) mintegy 10 percig fõzöm lefedve. A fõzetet leszûröm, beleteszem az egrest és újra felfõzöm, majd hûlni hagyom.

    Az egrest egy szûrõkanállal kiveszem a cukorlébõl, üvegekbe rakom. A levet mintegy 15 percig sûrû sziruppá forralom. Mikor lehûlt, elkeverem a rummal és az egresre öntöm. Az üveget jól lezárom, hideg helyre teszem és vagy két hónapig feléje sem nézek.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöldfûszeres mártás

    Hozzávalók: 1/2 csésze (1,25 dl) sózott vaj, 1/2 citrom leve, 1 gerezd összezúzott fokhagyma, 2 evõkanál apróra vágott zöldfûszer (metélõhagyma, tárkony, petrezselyem, stb.)

  • Teás tej

    Hozzávalók: fél liter tej, 3 filter fekete tea, 2 ek. cukor, csipetnyi fahéj, 1 cs. vaníliás cukor.

  • Amurpaprikás

    Hozzávalók: 1,5 kg-nyi amurderék, 5 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika,
    1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4 dkg liszt, só.

  • Fokhagymás öntött saláta

    A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk és négyfelé vágjuk. Lábasba 1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tûzrõl és letakarva 2 percig állni hagyjuk.

  • Tökpörkölt

    Hozzávalók: tök, kapor, vöröshagyma, piros porpaprika, zöldpaprika, szójaszósz, köles, zöldhagyma.

  • Pizza Margherita

    Hozzávalók: 40 dkg pizzatészta, egy kis csomó bazsalikom, 30 dkg mozzarella, 4 ek frissen reszelt pecorino, vagy parmezán, 70 dkg hámozott húsos paradicsom, 5 ek olivaolaj, só, frissen õrölt bors.

  • Ananászos szelet

    Ananászos szeletMelegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A megmosott csirkemelleket nagyjából kiklopfoljuk, nem kell nagyon laposra őket. A húsokat lesózzuk, borsozzuk, majd tetszőleges fűszerrel bekenjük. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, majd belehelyezzük a csirkemelleket, majd mehetnek a sütőbe. Amikor már nagyjából megpirultak és megpuhultak, kivesszük a tepsit. Mindegyik csirkemell tetejére ráteszünk egy karika ananászt, arra jöhet a szelet sajt. Visszatoljuk a sütőbe és a sajt barnulásáig sütjük.Tálaljuk bármilyen körettel, leginkább a rizs illik hozzá.

  • Sajtos batyu

    Hozzávalók:

    30 dkg kemény sajt, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dkg élesztõ, 2 evõkanál tej, 1 db kockacukor, 1 csokor petrezselyem, 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál víz, só, bors

  • Gombaleves

    Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg gomba, margarin, kiskanálnyi liszt, közepes fej hagyma, 2
    evõkanál fõtt rizs, petrezselyem, bors, só, pirospaprika, tejföl.

  • Vörös puncs

    Hozzávalók: Fél liter víz, 20 deka kristálycukor, 1 szem szegfûszeg, kevés fahéj, 1 öveg vörösbor, fél citrom-, fél narany leve, negyed liter rum.

  • Tejfölös, gombás sertésszelet

    Tetszés szerinti mennyiségû hússzeleteket kiverünk, megsózunk, enyhén borsozunk, paprikázunk. Forró olajban éppen csak megforgatjuk, majd tejföllel kibélelt jénai tálba annyi szeletet teszünk, amennyi a tál alján elfér. Gombát vagdalunk rá, megszórjuk flekken fûszerkeverékkel.

  • Császárfánk

    25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütõport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott õrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá.

  • Száz magyar ételcsoda. Hagyományos ízek a pannon világból

    Hagyományos ételeink - legyen szó halászlérõl, töltött paprikáról vagy különféle ízesítésû rétesekrõl - páratlan elismerésnek örvendenek határainkon innen és túl.

    De hogyan is kell elkészíteni kedvenc ételeinket úgy, hogy ízük igazán eredeti legyen?

    Liptai Zoltán mesterszakács receptjei ehhez nyújtanak segítséget. A Száz magyar ételcsoda több mint egy szakácskönyv: hamisítatlan gasztronómiai kalandozás, hiszen a jól ismert alföldi és dunántúli ízvilág mellett megismertet Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a délvidék legfinomabb fogásaival.

  • Csiki gulyás

    Hozzávalók: 40 dkg marhabélszin, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyúkáposzta, 3 dkg rizs, tejföl.

  • Szarvas vagy õz gulyás

    Hozzávalók: 1200 g szarvas- vagy õzhús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl;

  • Vegyes gyümölcslekvár (mikróban)

    Hozzávalók: 35 dkg egres, 35 dkg eper, 35 dkg málna, fél kg extra zselécukor, 1 citrom leve.

  • Szilvás muffin

    Szilvás muffinA tojásokat a kétféle cukorral jó krémesre kikeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, és jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a tejet és a rumot is. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A szilvát kisebb kockákra összevágjuk, és a lisztes keverékkel együtt a masszához adjuk. A muffinsütőt papírkosárkákkal kibéleljük, és az elkészített tésztákkal majdnem teletöltjük a formát. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, 180°C-on körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Előbb a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a muffinokat.

  • Csõben sült karfiol

    Hozzávalók: 30 dkg karfiol, 30 dkg brokkoli, 15 dkg paradicsom, 15 dkg mozzarella, 5-6 gerezd fokhagyma, só, citromlé, vaj.

  • Rizsgolyócskák

    Hozzávalók: 10 dkg hosszú szemû rizs, 15 dkg mascarpone, 1 dl tejszín, 1 csokor metélõhagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 hámozott mogyoró, 2 evõkanál apróra vágott zöldfûszer − bazsalikom, metélõhagyma, petrezselyem.

  • Angol teasütemény

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg vaj, 14 dkg cukor, 2 egész tojás, kevés vaníliás cukor.