2025.11.09. - Tivadar

Húsvéti citromtorta

A tésztához: 8 EK liszt, 8 EK porcukor, 8 tojás, késhegynyi sütõpor. A krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 EK liszt, 2 dl tej, 1 citrom, citrommáz, apró szines cukorkák (egérszar).
A tésztához valókból vékony piskótát sütünk. Közben keménypapírból egy akkora tojásformát vágunk ki, ami a sütõlap felére bõven ráfér. A piskótára fektetve két tojásalakú lapot vágunk ki belõle.

A krémhez az öt deka vajból, a lisztbõl és a tejbõl kevergetve besamel-t fõzünk, majd kihûtjük. A maradék vajhoz a besamelt kanalanként hozzákeverjük. Végül a porcukorral habosra kikeverjük és tovább keverve a citrom levét apránként beledolgozzuk. Ezután a finomra reszelt citromhéjat hozzáadjuk és a piskótalapot megtöltjük vele. A tetejét citrommázzal, cukorkákkal díszítjük.

Jó étvágyat!