2024.04.26. - Ervin

Sonkás hagyma

Hozzávalók: 2 szál vastag póréhagyma, 15 dkg fõtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 evõkanál liszt, 1 tojás, késhegynyi õrölt szerecsendió, só és törött bors ízlés szerint.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A póréhagymát megtisztítjuk, és kétcentis darabokra vágjuk. Forrásban lévõ sós vízbe dobva 5 percig fõzzük, majd szûrõlapáton lecsöpögtetjük. Közben a sonkát ledaráljuk vagy apróra vágjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, felhevítjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet és simára keverve sûrûre fõzzük. Közben sóval, borssal, szerecsendióval fûszerezzük.

A tûzrõl levéve állandó keverés közben hozzáadjuk a darált sonkát, azután hûlni hagyjuk. Ha langyosra hûlt, beleöntjük a habosra felvert tojást és jól kikeverjük. Egy kerek tûzálló tálat kivajazunk, kis sonkakrémet kenünk az aljára, ezt megszórjuk a fõtt hagymával, majd újabb krémréteg után a maradék hagyma következik.

A tetejét egyenletesre simítjuk, és elõmelegített, forró sütõben közepes lángon 20 percig sütjük. A tálban cikkekre vágjuk; pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!