2025.12.14. - Szilárda

Boronkai marhahúspástétom

Hozzávalók 12 személyre: 60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín), 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 tojás keményre fõz­ve, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tojás, só, õrölt bors, 5 dkg liszt, 1 kiskanál curry, 20 dkg húsos, füstölt szalonna.
A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára fõzzük. Kissé kihûtjük, majd a húst és a zöldséget a lébõl kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két fõtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk. (A lébõl aszpikot készíthe­tünk.) Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; õrölt borssal és curryvel fûszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjébõl vert habot.

A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalon­naszeletekkel egyenletesen beborítjuk. A formát vízzel telt tepsibe állítjuk és elõmelegített sütõben 220~C-on 45-50 perig gõzöljük. Ha kissé kihûlt, hûtõben megdermesztjük. A formából kiborítva szeleteljük.

Jó étvágyat!