rss
  • Erdélyi tepertõs pogácsa

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: fél kg liszt, fél kg tepertõ, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütõpor, só, bors.

    A tepertõt húsdarálón ledarálom, majd 1 tojással, tejjel, tejföllel és sütõporral jól átgyúrom. Hideg helyen legalább 1 órán át állni hagyom. Kétujjnyi vastagságúra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszúrom és sütõlemezre teszem. A felületét káróformájúra bevagdalom és felvert tojással kenem be. Forró sütõben szép aranybarnára sütöm.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Metélõhagymás rizs

    Hozzávalók: 2 csésze fõtt rizs, 1 csésze nagyjából összevágott metélõhagyma, fél csésze, apróra vágott sonka, 2 tojás, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 kisebb cukkini, kis kockákra vágva, 1 kanál szójaszósz.

  • Házikészítésû banánfagylalt

    Hozzávalók: 5 személyre: 5 db fagyis pálcika, 5 db banán, egy kocka házicsoki (lehet akár feher csoki is), egy tasak habpor.

  • Paradicsomos zöldbabsaláta

    Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldbab, 2 evõkanál ketchup, 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi õrölt feketebors, 1 csomó metélõhagyma, só.

  • Francia tükörtojás

    Hozzávalók: 8 szelet szendvics kenyér, 8 darab tojás (tükörtojásnak megsütve), 1 doboz májpástétom, 1 csokor metélõhagyma (snidling). Pirospaprika a tálaláshoz.

  • Lencseleves húsgombóccal

    Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 kis fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3 szál sárgarépa, 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 ek. liszt, 1 tk. cukor, 25 dkg. darált hús, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, fél tk. szárított majoránna, szerecsendió, negyed liter húsleves, ízlés szerint só, õrölt bors.

  • Bögrés sütemény

    Bögrés sütemény Hozzávalók az alaprecepthez: 4 csapott evõkanál finomliszt, 2-3 csapott evõkanál cukor vagy gyümölcscukor, 1 késhegynyi sütõpor vagy szódabikarbóna, 2 evõkanál fõzõ kakaópor, 1 tojás, 2 evõkanál olaj (pl. dióolaj), 2 evõkanál tej.

  • Eperleves

    A narancsokat megmossuk, megtörüljük, és hegyes késsel kettõt spirálban meghámozunk. A narancsokat darabokra vágjuk, a levüket kifacsarjuk. Egy lábasba 1 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a mézet és a cukrot, felforraljuk, és beletesszük a narancshéjat.

  • Karfiol leves

    Karfiol levesA vöröshagymát megpucoljuk, és felkockázzuk, majd olajon elkezdjük dinsztelni. Ha félig átdinsztelődött, hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt sárgarépát és gyökeret is. Így is dinszteljük kicsit, utána pedig felöntjük vízzel. Addig amíg dinsztelődnek a zöldségek, megtisztítjuk a karfiolt, és rózsáira szedem. A nagyon nagy rózsákat 2-3 részre vágjuk. Így tesszük bele a lébe a karfiolt. Annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje a karfiolt, de ha kész lesz a leves, akkor se legyen túl híg, mivel ebbe a levesbe semmilyen tésztabetét nem kell. Így csak a zöldségek adják a sűrűségét.

  • Fonott tejes kalács

    Két deci langyos tejben feloldunk 2 deka élesztõt, kis cukorral s 10 deka lisztbõl kovászt csinálunk. Fél kiló liszthez 2-3 tojássárgáját 1 kanál porcukrot, sót és annyi langyos tejet veszünk, hogy a tészta se kemény, se lágy ne legyen s kézzel folyton tépve és dagasztva a tésztát jól kidolgozzuk.

  • Nándy lecsója

    Hozzávalók: 3 ek olaj, 2 fej hagyma, 1 kg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk majoranna, só.

  • Tejszínes cseresznyeleves

    Tejszínes cseresznyelevesFelteszünk egy lábasban vizet forrni, és amikor gyöngyözve forr, beleöntjük a cseresznyét. Megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, és gyorsan elkészítjük a habarást. Egy csészébe beleteszünk 5 púpos evőkanál lisztet, és vízzel csomómentesre keverjük. Egy szűrő segítségével beleszűrjük a levesbe, és jól elkeverjük. A pudingport kevés hideg vízzel elkeverjük, és szintén a leveshez adjuk, majd hagyjuk, hogy rottyanjon egyet az egész. Belekarikázzuk a citromot, és a levest hűtőfürdőbe tesszük.

  • Kelleves

    Hozzávalók: 30 deka kelkáposzta, étolaj, 3 deka liszt, 30 deka csont, egy kávéskanálnyi paprika, 6 deka vöröshagyma és néhány szem köménymag.

  • Mozzarellás gombatál

    Hozzávalók: 1 kg apró gomba, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 25 dkg paradicsom, 1 tasak mini mozzarella, friss bazsalikomlevelek.

  • Töltött csirke

    A feldarabolt gombát az apróra vágott petrezselyemmel a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a masszát a csirke bõre alá töltjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tölteléket kizsírozott õzgerincformában külön sütjük, s köretként adjuk a csirkéhez. A gomba helyett összetört csirkemájat is rakhatunk a töltelékbe.

  • Köménymagos burgonya

    Hozzávalók: burgonya 1 kg, zsír, vagy vaj 10 dkg, köménymag 1 kk., só 2 késh.

  • Havasi házikó

    A krémmel a középsõ lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy házikó teteje. Csokimázzal kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta külsejét megkenjük vajas krémmel és kókusszal jól megszórjuk.

  • Töltött fügedesszert

    Ezt a fügés édességet egyszer mindenkinek ki kell próbálni.

  • Édes-káposztafõzelék

    Hozzávalók: 70-80 deka káposzta, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, só, töröttbors, 30-40 deka sertésfejhús,1 deci tejföl.

  • Angol kávé

    Hozzávalók 4 adaghoz: 4 púpos ek. instant kávé, 100 ml whisky, 1/8 l habtejszín 2 ek. apróra vágott kandírozott narancshéj, 1 kk. vaníliás cukor, bõ 1/2 l forró víz.

  • Currys-gyömbéres karfiolkrémleves

    Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymagerezdeket negyedelem, majd olajon megdinsztelem. Mikor üvegesedik, ráteszem a fûszert, és kicsit átpirítom. Felöntöm vízzel, beleteszem a karfiolrózsákat, és óvatosan (nem ronggyá) fõzöm. Amikor még roppanós, de nem nyers, a fél levest kiszedem, botmixerrel krémmé egyengetem 1 pohár joghurttal egyetemben. Összeöntöm, sózom, rottyantok rajta, és apró vajas galuskát szaggatok bele.