rss
  • Tejes burgonyaleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 3 nagy burgonya, kockára vágva, 1-1 szál sárgarépa, fehérrépa, 1 fej hagyma, só, bors, 1 liter víz, 3 evõkanál gersli, 2 szál zeller, 1 pohár tejfel, 1 bõ evõkanál vaj, 1 evõkanál liszt.

    A hagymát apróra vágjuk, majd a vajban sárgára pirítjuk. Belerakjuk a gerslit, a kockára darabolt burgonyát és zöldséget. Megforgatjuk, majd a liszttel megszórjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig fõzzük, amíg a gersli megpuhul. Lassan hozzáadjuk a tejfelt és forrón tálaljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hideg hal tartár mártással

    Veszünk egy szép süllõt, megtisztítjuk, fölbontva jól megmossuk, azután kívül–belül megsózva 1-2 órán át fekve hagyjuk. Halfõzõ edényben, háromnegyed részben vizet teszünk, azt ízlés szerint savanyítjuk egy kis borecettel, 1-1 sárgarépa, petrezselyem gyökeret megtisztítva, karikára vágva, pár szem borst, 1 babérlevelet, kis citromhéját teszünk bele.

  • Articsókás pizza

    Hozzávalók: 450 g konzerv articsóka, 240 g önkelesztõ liszt, 160 g cheddar sajt, 90 g növényi zsiradék, fél tk. só, olívaolaj, 6 db közepes paradicsom, 1 tk. szárított oregánó, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. paradicsompüré, 12 fekete olajbogyó.

  • Svéd gombasaláta

    Hozzávalók: 75 dkg gomba, 1 dl olaj, 5 dkg hagyma, 1 citrom, 2 g paprika, kevés õrölt bors, 1 babérlevél, 1 g kakukkfû, 1 dkg paprikakrém, 5 dkg paradicsompüré, 1 dkg cukor, 2 dkg só.

  • Tésztába bújtatott virsli

    Tésztába bújtatott virsliA mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd lisztezett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A virsliket hosszában négybe vágjuk, a csíkokat felezzük. A tésztát megkenjük ketchuppel, és kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokra tesszük a virslit, feltekerjük, és amikor jól áttekertük, elvágjuk, és jöhet a következő virsli a csíkra. Megkenjük felvert tojással, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rendezzük, és az előmelegített sütőben 5-6 perc alatt világosra sütjük.

  • Vegyes hagymaleves

    Vegyes hagymalevesMegtisztítjuk és felkockázzuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát és felkarikázzuk az újhagymát. Lábasban 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk és rátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és az újhagyma fehér részeit. Üvegesre pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval, borssal és leves kockával ízesítjük. Ha megfőtt a hagyma botmixerrel besűrítjük (nem turmixoljuk krémlevessé, hanem addig, amíg kissé besűrűsödik). Beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig összefőzzük. Pirított kenyérrel, kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.

  • Rétesalma-birsalma dzsem

    Hozzávalók: rétesalma és birsalma tetszõleges mennyiségben, kilónként 30 dkg cukor,
    tartósítószer.

  • Sajtos, baconos csirkemell

    Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, só, 1 cs. bacon szalonna, liszt, 3 db tojás, kb. 15 dkg reszelt sajt.

  • Francia diótorta

    Hozzávalók:

    5 tojás, 25-25 dkg cukor és õrölt dió, 2 evõkanál rum, 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg vaj, só;
    a tetejére: 3 evõkanál baracklekvár, 12 gerezd dió, a forma kikenéséhez, vaj

  • Alkoholmentes ünnepi bólé

    A gyömbér és a menta kivételével keverje össze a hozzávalókat. Hûtse be, majd behûtött tálba, sok jégkockával szervírozza. A gyömbért közvetlenül tálalás elõtt öntse hozzá, és díszítse mentalevelekkel.

  • Fûszeres diós-mézes torta

    Hozzávalók:

    1 dl fõzõmargarin, 2,5 dl méz, 2 db tojás, 5 dl liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál fahéjpor, 1/2 teáskanál õrölt szegfûbors, 1,5 dl víz, 2 dl apróra vágott dió, a mézes krémhabhoz: 2 dl méz, 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál vanília

  • Valentin sajtos falatok

    Hozzávalók: 8 szelet toastkenyér, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg camembert, 10 dkg trappista, 1/2 kaliforniai paprika, vaj, frissen õrölt bors, fogvájó.

  • Hajdina

    Hozzávalók: 10 dkg hajdina (melyet megfõzünk), 25 dkg zabpehely, 15 dkg zabliszt, 1 ek lenmag, 1 ek szemes köménymag (helyette lehet mák, szezámmag, õrölt dió, mogyoró), 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkõpor, 1 dl olaj, 2,5 dl víz.

  • Burgonyafõzelék szalonnával

    Hozzávalók:

    - 1 kg újburgonya
    - 15 dkg füstölt szalonna
    - két fej vöröshagyma
    - két evõkanál liszt
    - egy húsleveskocka
    - só
    - törött bors

  • Gombás cukkini

    Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl zöldségerõleves, olaj, kakukkfû, só, bors.

  • Korhely halászlé

    Hozzávalók: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, õrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor.

  • Céklasaláta

    A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára fõzzük. A fõzõvizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetõleg hullámos pengéjû cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk.

  • Töltött paprika cseh módra

    Hozzávalók: 4 paprika, 1 kanál olaj, 7 fej hagyma, 30 dkg darált hús, 10 dkg párolt rizs, só, bors, szurokfüves olaj, kömény, 1 kanál húslé, 2 kanál paradicsomszósz, 1 dl savanyú tejföl, citromos olaj, zsiradék.

  • Reszelt cékla

    Hozzávalók: 1 kg céklához fél pohár ecetes reszelt torma, 1 kk. só, 1 mk. köménymag, bor- vagy gyümölcsecet, cukor, nátrium benzoát.

  • Káposztasaláta

    Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés só, 50-60 deka érett paradicsom, 5 deka cukor, 3 deci savanyú tejföl.

  • Rántott harcsaszelet

    Hozzávalók: 1 kg harcsa (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.