2024.12.27. - János

Mákos-vajas sült birs

Hozzávalók: 2 nagy birsalma, 8 dkg vaj, 2 narancs leve, 10 dkg porcukor, 2 evõkanál mák.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A birsalmát alaposan megmossuk, héjáról a viaszos szöszöket konyharuhával ledörzsöljük. A szemeket elfelezzük, és gömbölyû felükrõl egy kis lapocskát levágunk, hogy a tányéron majd megálljanak. Magházukat karalábévájóval kimetsszük, de a gyümölcsfeleket nem hámozzuk meg. Vágott felükkel felfelé, egyenként kivajazott, kis tûzálló tálba rakjuk.

Fél narancs levét ráfacsarjuk, magházuk helyére mogyorónyi vajat morzsolunk. Sütõben, kis lánggal (175 fok; légkeveréses sütõben 160 fok) kb. 45 percig sütjük. Tálalás elõtt porcukorral és mákkal megszórjuk, és 5-6 percre a sütõbe visszatoljuk.

Rostdús édesség, amely a hagyományos süteményeknél jobb, azonban még így is sok kalóriát tartalmaz a vaj és a cukor miatt. Tipp: - Birskörtébõl is finom. - Tepsibe rakva a négy adag együtt is megsüthetõ.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!