rss
  • Aszalás, szárítás

  • Share on Tumblr

    Az aszalás varázsa abban rejlik, hogy ebben a folyamatban a gyümölcsnek sajátos ízvilága alakul ki.

    Az aszalt szilva például nem helyettesíthetõ sem friss, sem mélyhûtött szilvával!

    Az aszalás az egyik legõsibb tartósítási forma, de ma már nemcsak a nap erejét alkalmazza, hanem használatban vannak többek között elektromos üzemelésû szárítók is.

    A gyümölcsökön kívül száríthatunk még zöldségeket, gombát, fûszernövényeket, gyógynövényeket, olajos magvakat. A könyv az aszalványok, száritmányok készítésének bemutatásán kívül recepteket is közöl.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tejes pite barackízzel

    Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dkg margarin, 10 dkg vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg sárgabarackíz, 5 tojás, pici só, 5 cl barackpálinka (ez el is maradhat).

  • Almás mártás

    Hozzávalók:

    - 1 kg alma
    - 2,5 dl fehérbor
    - 1 dl húsleves
    - 1 dl tejszín
    - 1 evőkanál méz
    - citromlé
    - fahéj

  • Csörögefánk

    CsörögefánkAz átszitált lisztbe beletesszük a felaprított margarint, a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, tejfölt, fehérbort, rumot és csipet sót. Sima tésztává gyúrjuk és fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd egymástól ujjnyi távolságban két helyen hosszában bemetsszük a közepén is. A széleinek épnek kell maradnia, hogy az átlósan szemben lévő széleket áthúzhassuk a középső nyílásokon. A fánkok alakja tetszés szerint változtatható. A megformált forgácsfánkokat forró zsiradékban aranysárgára sütjük. A sült fánkokat megszórjuk porcukorral.

  • Sós gesztenyekrokett

    Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édesített), 1 db egész tojás, 1 erõleveskocka, másfél dl víz, 10 dkg gomba, 2-3 evõkanál finomliszt, kevés zsemlemorzsa, mokkáskanálnyi törött bors;

  • Szárnyasmáj palacsintatésztában

    Hozzávalók: 3 dl palacsintatészta (sós), 25 dkg szárnyasmáj.

  • Petrezselymes újburgonya

    A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk. Idõnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás elõtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet.

  • Gyümölcsszorbet

    Hozzávalók: 3 ek vaniliafagyi, 2 cl fehér vermut (Cinzano, Martini stb.), 4 cl tej, pezsgõ, 2 eper, 1 fél õszibarack, 2 gerezd narancs.

  • Fokhagymakrémleves

    Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 1 húsleveskocka, 2,5 dl tejszín, snidling a díszítéshez, 10 dkg füstölt sajt, 1 db hagymás bagett/kifli.

  • Adonis

    Keverõpohárban jéggel készítjük, koktélos pohárba szûrjük, és citromszelettel díszítjük.

  • Burgonyasaláta

    Hozzávalók: 4 db burgonya, 25 dkg párizsi, 10 dkg csemegeuborka, 2-3 db édes alma, 4 dl tejföl, 1 tojássárgája, bors, só, pici cukor, pici citromlé, 1 dl olaj, 1 kávéskanál mustár.

  • Betyár csirke

    Hozzávalók


    1 db sütni való csirke, 2 db hagyma, 4 db újhagyma, 1 db póréhagyma, 1 db piros húsú paprika, 1 db sárga húsú paprika, 3 evõkanál olaj, 1 pohár fehérbor, 2 dl zöldség lé, narancslé, só, bors

  • Hajdinás zöldségleves

    Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 darab sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy szál szárzeller, só, ízlés szerint, bors, majoránna, 2 darab bio-zöldségleveskocka.

  • Amerikai gyümölcssaláta

    Hozzávalók (4-5 személyre): 1 kg nyers gyümölcs, 20 dkg krémsajt, 1 dl tejföl, 1 citrom, porcukor, pirított mandulaszilánkok.

  • Vöröskáposztás rakott puliszka

    Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vöröskáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál vaj, 1 evõkanál só, vegeta;

  • Flambírozott szûznyárs

    Hozzávalók: 40 dkg sertésszûz, só, bors, olaj, 2 tk vaj, 8 cl konyak.

  • Genovai zöldségleves

    Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 1 nagyobb cukkini, 2 szál sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 db paradicsom, 1 dl étolaj, só, bors, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 MK bazsalikom, 1 KK ételízesítõ, 1MK petrezselyem, 30 dkg rizstészta, reszelt sajt.

  • Joghurtos-zöldfûszeres öntet

    Hozzávalók: 2 dl joghurt, 1 dl tejföl, só, bors, minél több zöldfûszer (bazsalikom, kapor, petrezselyem, snidling, kakukkfû, lestyán, zeller), 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma.

  • Spárgás omlett

    Hozzávalók (4 személyre):

    6 tojás, 2-3 db kockasajt, lehetõleg zöldfûszeres, 1/2 csomag fagyasztott spárga vagy 200 g friss párolva, 1 evõkanál olívaolaj, hagyma, kis petrezselyem

  • Lekváros derelye

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, íz­lés szerint só, porcukor, szükség szerint szil­valekvár.

  • Currys saláta

    Hozzávalók: 4 tojás, fél fejes saláta, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 15 dkg csiperkegomba, fél csomó zöldhagyma, 4 dkg dióbél, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, mustár, porcukor, curry, só.