2025.12.25. - Eugénia

Rózsafánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztõ, 7,5 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 2 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj (készen is kapható kandírozott formában, de ha nincs, elhagyható), 10 dkg mazsola, 2 ek vaníliás cukor, csipetnyi só, 7,5 dkg puha vaj, a sütéshez ghí.
A lisztet egy keverõtálba szórjuk és közepébe mélyedést készítünk. Az élesztõt szétmorzsoljuk, kevés cukorral, tejjel összekeverjük és felfuttatjuk. A cukrozott narancs- vagy citromhéjat nagyon apró kockákra vágjuk, a mazsolát forró vízben megmossuk és egy konyharuhán leszárítjuk. A maradék cukrot, a megmaradt tejet, a vaníliás cukrot, a sót és a vajat a felfuttatott élesztõhöz adjuk, majd az egészet a liszt közepébe téve jól összegyúrjuk.

A gyümölcs- (narancs vagy citrom) héjat meg a mazsolát a tésztához adjuk, majd 30 percig pihentetjük. A tésztából lisztezett gyúródeszkán fánkszaggatóval (ha nincs, akkor egy pohárral) fánkokat szaggatunk, amit konyharuhával letakarva ismét 30 percig kelesztünk. 175 C-ra felforrósított zsiradékban (ghí) 5 perc alatt megsütjük a fánkokat. A deszkán alul lévõ felülete legyen felül mikor sütjük és fedjük le fedõvel. Megfordítás után viszont ne tegyünk rá fedõt. Mikor megsült, lecsöpögtetjük, majd porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!