Hozzávalók: 25 dkg ecetes (csemege-) uborka, 20 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 1 evõkanál ételízesítõ, 4 gerezd fokhagyma, õrölt fekete bors ízlés szerint.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom és elfelezem. Az egyik felén fedõ alatt, saját levében puhára párolom a savanyú káposztát, a másik felén pedig üvegesre pirítom a váltott vízben átmosott és megszikkasztott rizst. Rászórom az ételízesítõt és a zúzott fokhagymát, az õrölt fekete borsot, majd térfogatának megfelelõen annyi vízzel öntöm fel, amennyi a másfélszerese.
Fedõ alatt, kis lángon majdnem puhára párolom. Ha a rizs minden levét elfõtte, akkor belekeverem a savanyú párolt káposztát, az almareszelõn lereszelt ecetes uborkát, a tejfölt, és tûzálló tálba öntöm. Befedve, az elõmelegített forró sütõben 20 percig párolom, ez alatt az összes leve elfõ. Nagyon finom, pikáns köret, különösen száraz sülthöz illik.
Jó étvágyat!