2024.05.14. - Bonifác

Malacsült lencsesalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bõrös malackaraj csonttal, 1 kávéskanál õrölt majoránna, 15 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 1 dl sör, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 db babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póré, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál méz, 1-2 evõkanál fûszeres ecet, 1/2 csokor snidling, 1 dl tejföl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõkészítés: A húst megmossuk, megtisztítjuk, bõrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kockásra) bevágjuk, hogy jól lehessen majd szeletelni. A bõrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. A húst megspékelhetjük fokhagymadarabokkal is. Letakarva, a hûtõben, 1 napig pihentethetjük. A lencsét hideg vízbe áztatjuk.

Elkészítés: Másnap a sütõt 160 C-fokra (gázsütõ 1. fokozat) elõmelegítjük. Az egyik hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, tepsibe tesszük, rátesszük a húst, kevés vizet öntünk alá és a sütõben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben gyakran megkenegetjük a sörbe mártott szalonnával (ettõl lesz piros és ropogós a bõre), és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bõre ropogós, a hús puha, akkor készült el.

A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütõben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bõven ellepje, feltesszük fõni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára fõzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük. Szintén a húshoz kínáljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!