rss
  • Burgonyafõzelék

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 evõkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet.

    loading...

    Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghá­mozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tej­fölt a liszttel elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfõvõfajta, akkor kettõ kell), a fõzeléket besûrítjük vele, és azon frissen tálaljuk. Aki szereti, tehet bele fõzés közben 1-2 babérle­velet is, és savanyíthatja pár csepp ecettel.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kaliforniai apró rák

    Hozzávalók: 25 dkg apró rák, konzerv vagy mirelit, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek konyak.

  • Canneloni

    Hozzávalók 4 személyre: 1 fej hagyma, 500 g friss spenót, 1 ek. morzsolt majoránna, 3 ek. vaj, só, bors, szerecsendió, 1 nagyobb sárgarépa, 100 g reszelt parmezán, 500 g ricotta (olasz krémsajt), 300 g cannelloni, 2 ek. liszt, 300 ml tej, 200 ml leves zöldséges tyúkhúsleves.

  • Sült libamáj

    Hozzávalók: 80 dkg libamáj, 20 dkg hagyma, 10 dkg zsír, 3 g õrölt bors, 1 dkg paprika, 2 g majoranna, 2 dkg só, 1 csomó vágott petrezselyemzöld.

  • Bourbon Mint Julep

    Hozzávalók: 9 cl Bourbon, 4-5 mentalevél, 1 kiskanál porcukor, néhány csepp víz, jégkása.

  • Kakastöke körbetekert partyfalatok

    Hozzávalók: 25 dkg kakashere, 8 dkg vékony baconszelet ("sliced bacon") 1/2 kk frissen õrölt feketebors, 1 bagettkenyér.

  • Fácánleves

    Hozzávalók: 1 db fácán, 30 dkg vegyes zöldség, zeller, kis fej hagyma, só, bors, 1 kávéskanál paradicsompüré, 10 dkg gomba, gyömbér, petrezselyemzöld, 1 tojásból készített finom házi cérnametélt.

  • Spagetti Karbonara

    Hozzávalók: 25 dkg sonka (tarjából, vagy húsos szalonnából, baconbõl is finom), 5-6-7 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 3 dl tejszín, parmezán, 1 csomag spagetti.

  • Burgonyasaláta más módon

    Hozzávalók: burgonya 1 kg, hagyma 2 db, ecetes víz 3 dl, só 2 késh., cukor 3 kocka, olaj 2 kanál, bors 1 késh, paprika 1 késh.

  • Tejfölös bolognai tészta

    Tejfölös bolognai tésztaA penne tésztát sós olajos vízben kifőzzük. A hagymát apróra vágjuk, az olajat felhevítjük és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Az olajon megfonnyasztott hagymához hozzáadjuk a húst, és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Ezután 2,5 dl hideg vizet adunk hozzá, elkeverjük benne a bolognai alapot, folyamatosan kevergetve felforraljuk. Kb. 5 perc alatt kis lángon készre főzzük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett főtt tésztát. Kivajazott jénaiba simítjuk, és felöntjük a tejfölös-sajtos-tojásos keverékkel. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  • Kelbimbó leves

    Hozzávalók:


    50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só, szerecsendió, õrölt bors, kakukkfû, 1 kis marék eperlevél tészta

  • Barbara

    Shakerben erõsen összerázzuk, majd koktélospohárba szûrjük.

  • Vörösboros paradicsomos húsgombóc

    Vörösboros paradicsomos húsgombócA hagymát vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk össze, majd kezdjük el dinsztelni. Szórjunk a hagymára pici fűszerpaprikát, majd öntsük fel a borral, és a paradicsommal. Rotyogtassuk pár percet. Ízesítsük tetszés szerinti fűszerekkel. Közben a húst dolgozzuk össze a tojással, a sóval, és a bulgurral. A húsos masszából formázzunk kis golyókat, és rakjuk ki velük a ragut. Fedjük le, és kb. 30 percig pároljuk közepes hőfokon. Időnként rázogassuk meg, hogy a mártás befedje a húsokat mindenhol. Egyszer meg is fordíthatjuk őket.

  • Magyaros burgonyaleves (Krumplileves)

    Fél kg tisztított burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, egy nagy fej tisztított hagyma, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 sárgarépa, 1 gyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 tk só, 1 ek pirospaprika, 5 adag csipetke.

  • Rántotta zöldpaprikával

    2-3 paprikát vékony szeletekre vágunk s egy kanál zsírban puhára párolunk. Egy paprikához 2 tojást számítva, tehát 6 tojást megsózva, elhabarva ráöntünk, jól elkeverjük s rögtön tálaljuk.

  • Paprikásmártás (klasszikus)

    Hozzávalók: 2 ek zsír (vagy megfelelõ mennyiségû olaj), 3-4 hagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika (télen ezek helyett 3 ek lecsó), 3 ek paprika (édes), 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva), só, 1 pohár tejföl, vagy tejszín, 1 ek liszt.

  • Pina colada

    Hozzávalók 1 pohárhoz:

    4 cl fehér rum, 2 cl kókuszlikõr, 1 dl ananászlé, 2 cl tejszín, 4 jégkocka, néhány ananászbefõtt kocka

  • Spenótos gombóc

    Hozzávalók: 10 deka vaj, 10 deka zsemlyemorzsa, 4 tojás, fél zsemlye, 1 csomó spenót, só, bors.

  • Gombás lecsó

    Hozzávalók: 75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1-1 dl tejszín, tejföl, 1 evõkanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.

  • Fügegolyók

    Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 20 dkg szárított füge, 10 dkg darált dió, 2 ek rum, csokireszelék a hempergetéshez.

  • Káposzta savanyítása

    A kis cseréphordóban nagyon lól lehet savanyítani. Következõ az eljárás. A gyalult káposztát rétegezve kell a hordóba rakni. A rétegek közé sót, babérlevelet, köménymagot, szárított egész fûszerpeprikát, a káposzta torzsáját, esetleg birsalmaszeleteket lehet tenni ízlés szerint (én mindegyiket szoktam).

loading...